Segítsük a beporzókat méhlegelők kialakításával

Segítsük a beporzókat méhlegelők kialakításával
Segítsük a beporzókat méhlegelők kialakításával

A beporzók pótolhatatlan szerepet töltenek be a természetben, egyúttal az ember mezőgazdasági rendszereiben is. Épp ezért fontos vigyáznunk rájuk és segítenünk őket.

Ehhez ad néhány tippet a The Dispatch cikke alapján az agrarszektor.hu. A cikkből kiderül, hogy csak az Egyesült Államokban évi 29 milliárd dollárra tehető a méhek munkájának pénzre átszámított értéke.

Magyarországon is rendkívül fontosak a beporzók, ráadásul hazánkban a méztermelésnek is hosszú és gazdag hagyománya van. Szerencsére, ha van egy kis kertünk, vagy erkélyünk akkor mi is segíthetünk a beporzóknak, akik között a méhek mellett más rovarok, például lepkék is megtalálható.

A tavaszi kertészkedés közben máris sokat tehetünk ezekért a létfontosságú állatokért. Ültessünk virágos növényeket, lehetőleg az őshonos fajok közül válogatva. Ne csak a klasszikus virágzó növényekre fókuszáljunk, a mézelő méhek számára legalább ennyire vonzó lehet sok, számunkra is hasznot hajtó fűszernövény, mint például a kakukkfű, a rozmaring vagy épp a zsálya.

Próbáljuk azt is szemelőt tartani, hogy a méhek leginkább a kék, fehér és lila virágokat kedvelik, arra azonban figyeljünk, hogy mérgező növényeket ne termesszünk. Létfontosságú, hogy ha mindenképp ragaszkodunk a rovarirtók használatához (ne tegyük!), akkor se permetezzük soha olyan növényt, amely éppen virágzik, mert ezzel jó eséllyel a beporzókkal is végzünk.

Az is nagy segítség lehet az állatok számára, ha a virágokat szigetes elrendezésben, csoportokban ültetjük, az egyes fajtákat legfeljebb egymástól néhány méterre elhelyezve, mert így a rovarok könnyen ugorhatnak egyik szigetről a másikra.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon