A mérgező növények neve is árulkodó lehet
A mérgező növények neve is árulkodó lehet

Az ismert növényfajok többségében mérgezőek, kisebbségben vannak az ehető fajok. A többség persze nem halálos, épp csak annyira mérgező, hogy ettől ehetetlen legyen, de azért jó tisztában lenne azzal, mely fajokat nem érdemes elfogyasztani.

Az Fővárosi Állat- és Növénykert blogjának új cikke a mérgező növényekkel foglalkozik. Ahogy írják, a természeti népeknél és a hagyományos paraszti kultúrában a növények ismerete fontos tudásnak számított. Így tudták megkülönböztetni az egyes gyógynövényeket, az ehető fajok és azokat, melyek mérgezőek voltak.

A legveszélyesebbeknek a neve is mutatta, hogy jobb elkerülni őket. Általában ragadozó állatoktól kölcsönzött nevet kaptak, így aki ismerte a nevet, tudta, hogy jobb nem elfogyasztani őket. Így születtek meg az olyan népi eredetű növénynevek, mint például a farkasölő sisakvirág (Aconitum vulparia), terjőke kígyószisz (Echium vulgare), medvetalp (Heracleum sp.) vagy az ebszőlő csucsor (Solanum dulcamara).

Farkasölő sisakvirág

Bár ma már az átlagember közel sem rendelkezik olyan növénytani ismeretekkel, mint egykori ősei, azért néhány gyakoribb mérgező fajt érdemes megjegyezni. Kevesen tudják például, hogy a borostyán (Hedera sp.) vagy épp a kétszínű aranyeső (x Laburnocytisus adamii), is mérgező, ahogy az örökzöld puszpáng (vagyis a bukszus – Buxus sempervirens) vagy a kínai lilaakác (Wisteria sinensis) hajtásait sem tanácsos elfogyasztani.

Kínai lilaakác

Ahogy írják, azért tartani nem kell tőlük, nem bántanak senkit, de elfogyasztásukat el kell kerülni és állatoknak sem tanácsos etetni velük.

Azt is megjegyzik, hogy speciálisan a mérgező növényekkel foglalkozó botanikus kertek nincsenek hazánkban, de fontos külföldön találni ilyet. Az Egyesült Királyság kertkultúrájában például létezik olyan típusú gyűjteményes kert is, ahol kifejezetten a mérgező növények bemutatása a cél.

A téma iránt komolyabban érdeklődőknek érdemes lehet ellátogatni a Füvészkert mérgező növényekkel foglalkozó tematikus szakvezetésére, melyen legközelebb január második felében lehet részt venni. A részleteket a Füvészkert honlapján találhatók.

search icon