A biodiverzitás megőrzésével és erősítésével, illetve az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésével, a COVID-hoz hasonló világjárványok előfordulásának valószínűségét is csökkenteni lehet, az ENSZ egyik munkacsoportja szerint.
A Biodiverzitással és Ökoszisztéma Szolgáltatásokkal kapcsolatos Kormányközi Platform több száz tanulmányt feldolgozó átfogó jelentésében megállapítja, hogy a világjárvány kiváltó okai megegyeznek a klíma- és ökológiai válsághoz vezető okokkal.
Ezek között szerepel például a mezőgazdaság terjeszkedése, és az egyre intenzívebb termelés, vagy épp a vadon élő állatok kereskedelme és fogyasztása.
A még fel nem fedezett vírusok száma, melyek emlősökben és madarakban vannak jelen, becslések szerint 1,7 millió lehet. Tekintetbe véve, hogy az összes eddigi világjárványt zoonózis, azaz állatok által közvetített vírusok okozták, fontos lenne a megelőzés.
Hogy a jövőben csökkenteni tudjuk a COVID-hoz hasonló világjárványok kockázatát, rendszerszintű változásokat kell végrehajtanunk, és alapvetően átgondolnunk a fogyasztáshoz, termeléshez vagy épp a környezethez fűződő kapcsolatunkat.
A jelentésről hosszú összefoglalót közölt a masfelfok.hu, melyet itt lehet elolvasni.