Az egyre elhúzódó és mindinkább begyűrűző energiaválságra sokféle válasz született. Az egyik az, hogy megkönnyítették a fakitermelést az ország erdeiben, valamint a kormány hatósági árat vezetett be a tűzifára. Sokan ezért kályha- és kandallóvásárlásba fogtak. Csakhogy fával fűteni nem annyira egyszerű, legalábbis akkor, ha nem akarunk kiszúrni magunkkal.
Beköszöntött a tél, ami számos dilemmát hoz a fűtést illetően. Ha túllendültünk a megvásárolt kályha telepítésének nehézségein, rögtön jön a következő kérdés: ugyan mivel kéne begyújtani? Induljunk el a lehető legrosszabbtól, a téli szmogriadók fő felelőseitől, a bútorlaptól és a hulladékfától. Ezek azért problémásak, mert tele vannak ragasztóanyagokkal, festékkel, lakkal. Az ilyen anyagok nemcsak az egészségre károsak, de záros időn belül tönkreteszik a fűtőegységet is.
Eggyel jobb, ha rendes fát használunk, de nem mindegy, hogy milyet. A frissen kivágott sarang jó nagy füsttel fele olyan jól fog fűteni, mint a száraz, mivel a nedvességtartalma igen nagy. Ezért kell szárítanunk egy kicsit a frissen vásárolt köbmétereket. Az akác azért ideális, mert viszonylag hamar, akár egy nyár alatt ki tud száradni.
Az otthon melegét legjobban tehát a jól kiszáradt keményfa képes megteremteni, például az akác és a bükk. A brikett szintén kiváló fűtőértékkel rendelkezik. Figyeljünk tehát oda, hogy mivel etetjük a kályhánkat, mert az egészségünk mellett a pénztárcánk is megsínyli, ha nem tesszük!
Fotó: Canva