Vidrába oltott hódkacsa a genetika kedves talánya

Vidrába oltott hódkacsa a genetika kedves talánya
Vidrába oltott hódkacsa a genetika kedves talánya

Kétség kívül az élővilág egyik legérdekesebb talánya a kacsacsőrű emlős. De mégis mitől néz úgy ki, ahogy kinéz?

Amikor az első felfedezők megérkeztek Ausztráliába, és meglátták a jószágot, valószínűleg igencsak meglepődhettek.
Ez a meglepődés pedig nem volt egyedülálló. Az akkori tudósok, akik a 18. század végén találkoztak először az állat csontvázával, illetve szőrméjével, eleinte el sem akarták hinni, hogy ez létező állat. Valamiféle preparátorhamisítványnak gondolták. Jó ideig eltartott, míg a tudományos világ elhitte, hogy tényleg létezik.
Ez – furcsa kinézete mellett – annak is köszönhető, hogy természetes élőhelye az óvilágtól igencsak messze, Dél-Ausztrália legdélebbi részén található. Ezen a területen belül is csak három államban fordul elő: Viktóriában, Új-Dél-Walesben és Queenslanden.

A genetikai talány


Első ránézésre nehéz megállapítani, hogy hova is tartozik az állatvilágon belül. Hiszen a kacsacsőrű emlős az az állat, amely tojást rak, de kicsinyeit tejével táplálja, miután kikeltek.
Pár éve a tudósok kiderítették, hogy egyaránt vannak emlősöktől, hüllőktől és madaraktól származó génjeik. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor még ott van az is, hogy 10(!) nemi kromoszómája van. Öt X és öt Y, ez pedig éppen csak ötször annyi, mint amennyi például az embernek van.

Kölyök kacsacsőrű emlősök
Fotó: Canva

A kihalás szélén

Az elmúlt évtizedekben a kacsacsőrű emlősökre is rájár a rúd, és mint sok más ausztráliai állatfaj, ők is a kihalás szélére sodródtak. Rengeteg élőhelyük elszennyeződött vagy teljesen tönkrement. Az elmúlt évek erdőtüzei sem segítették a faj fennmaradását. A folyamatot megállítandó a WWF is igyekszik tenni a faj fennmaradásáért.


Érdekességek az érdekes állatról

Bár emlősnek nevezzük, nincsenek mellbimbói. Amikor kicsinyeit szoptatja, gyakorlatilag a bőrén keresztül izzadja ki a tejét.

Az előzőnél meglepőbb, hogy a kacsacsőrű emlős első, második és harmadik ránézésre is nagyon aranyosnak tűnhet, de mégsem teljesen ártalmatlan. A lábán ugyanis egészen rendkívüli mérgező sarkantyúk vannak. A mérge olyan erős fájdalmat okoz, hogy még a morfium sem segít.

A mérgező sarkantyú
Fotó: Canva

Ha pedig ez nem volna elég, az is kiderült róla, hogy a hangyászsünnel együtt az ember legtávolabbi emlős rokona.

search icon