Veszélyben vannak a kacsacsőrű emlősök?
Veszélyben vannak a kacsacsőrű emlősök?

Az Új-Dél-Wales-i Egyetem (UNSW)  jelentése szerint az kacsacsőrű emlős (platypus) élőhelyének mérete Ausztráliában mintegy 22 százalékkal csökkent az elmúlt 30 évben, ezért szakértők szerint veszélyeztetetté kell nyilvánítani a fajt. Az erre vonatkozó javaslatot az egyetem az Australian Conservation Foundation környezetvédő szervezettel, a WWF Ausztráliával és a Humane Society International állatvédő csoporttal közösen nyújtotta be.

A szakértők becslése szerint a populáció több mint 50 százalékkal esett vissza a mezőgazdasági célú területtisztítások, a folyószabályozás és a szélsőséges szárazságok illetve a bozóttüzek következtében. A pontos számuk nehezen meghatározható, mivel rejtélyes, éjszaka aktív állatokról van szó. 2016-ban az Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a számukat 30 és 300 ezer között határozta meg.

A kacsacsőrű emlős jelenleg az IUCN vörös listáján a mérsékelten fenyegetett kategóriába tartozik, ugyanakkor az ausztrál környezetvédelmi és biodiverzitás-védelmi törvény (EPBC) szerint nem számít veszélyeztetettnek.

(telex.hu)

search icon