Baljós jövőt fest az élővilág számára egy új tanulmány
Baljós jövőt fest az élővilág számára egy új tanulmány

A Communications Biology című tudományos folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint a világ élővilága nagyobb bajban lehet, mint amiről a tudósok eddig beszámoltak.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) évente frissíti a veszélyeztetett fajok listáját, melyen már több mint 147 ezer növény- és állatfaj állapotát értékelik. Ezzel együtt többezer más faj azért nem szerepel a listán, mert a kutatóknak nem áll rendelkezésére megfelelő mennyiségű adat az adott fajokról.

Az esetek jelentős részében viszont az adatok hiánya önmagában is intő jele lehet annak, hogy egy faj nehéz helyzetbe került. Túl kevés adat ugyanis jellemzően akkor van egy fajról, ha az nehezen fellelhető, mert populációja lecsökkent. Legalábbis ezt állítja a fenti tanulmányt jegyző tudóscsoport, akik a környezeti feltételekre és az emberi fenyegetésekre vonatkozó adatok alapján feltérképezték a listán szereplő fajok kihalással való fenyegetettségének mintáit.

Ezt követően 7699 „adathiányos” fajt vizsgáltak meg és z eredmények szerint ezek mintegy 56%-a néz szembe olyan körülményekkel, mely rövid úton a kihalásukhoz vezethet.

Az ENSZ Biodiverzitás és Ökoszisztéma-szolgáltatás Kormányközi Platformjának (IPBES) 2019-es jelentése szerint több millió olyan növény- és állatfaj van, amelyet az IUCN még soha nem vizsgált, és a tudósok becslése szerint ezek közül körülbelül 1 millió fajt fenyegethet a kihalás.

Jan Borgelt, a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem ökológusa illetve a tanulmány egyik szerzője szerint a természet állapota „rosszabb lehet, mint gondolnánk, ha ezek a becslések igazak”. (Reuters)

search icon