Vilhemp

Magyar gyártású komposztálható termékek növényi rostokkal

2021. július 1-jétől több egyszer használatos, hagyományos műanyag terméket tiltottak be, így áthelyeződik a hangsúly a komposztálható, valamint a természetes anyagokból készülő helyettesítő termékekre. A Vilhemp növényi rostokkal vegyíti saját fejlesztésű, politejsav (PLA) alapú, komposztálható alapanyagát. A cég jóvoltából vásárolhatunk Magyarországon gyártott komposztálható, műanyagot helyettesítő anyagból készült evőeszközöket és szívószálakat.

Rédey Soma, a Vilhemp egyik alapítója mesélt a termékükről és a koncepciójukról.

A három alapító, balról jobbra: Szűts Gergely, Fülöp Villő, Rédey Soma.

Miben másabbak a Vilhemp evőeszközei, mint a hagyományos PLA termékek?

A politejsav alapú termékeknek már több mint 10 éves múltjuk van szerte a világon, de mégsem hoztak igazi áttörést. Újításunk abban rejlik, hogy természetes növényi rostot, pontosabban zúzott farosthulladékot keverünk az anyagba.

Miben befolyásolja az evőeszközöket a hozzáadott rost?

A tiszta politejsavból készült termékek külalakja szinte teljesen megegyezik a hagyományos műanyagéval, könnyű is összetéveszteni őket. Ez azért probléma, mert a komposztálható termékeket nem szabad a műanyaggyűjtő szelektív kukába dobni. A hozzáadott növényi rostok természetesebb külleművé teszik a termékeinket, így könnyebben be lehet őket azonosítani.

De a rostoknak köszönhetően fizikai tulajdonságukban is van eltérés. A biopolimerek egyik nagy problémája, hogy 60–65 °C-on elkezdenek lágyulni. A fejlesztéseknek és a növényi adaléknak köszönhetően stabilabb és – a későbbiekben reményeink szerint – hőállóbb is lesz az anyag.

Hogy történik a komposztálásuk, akár otthoni közegben is lebomlanak?

A komposztálható műanyagok körében még mindig sok az olyan, amely elégtelenül bomlik le, ellenben a Vilhempnek tanúsítványa van arról, hogy eszközei ipari körülmények között tökéletesen komposztálódnak. Ez azért fontos, mert 2023 után Magyarországon is törvény fogja előírni, hogy a lakosság számára biztosítani kell a komposztálható hulladék gyűjtését és elhelyezését. Az elképzelésünk az, hogy a Vilhemp termékei – a kések, a villák, a szívószálak – minden gond nélkül mehessenek majd ebbe a kukába.

Startup lévén még sok teszt áll előttünk, így egyelőre azt tudjuk garantálni, hogy a Vilhemp hasonló módon és idő alatt bomlik le, mint a tiszta PLA. De a hozzáadott rostok ezt is befolyásolják. Magához a komposztáláshoz párás közeg, meleg és sötétség szükséges. Iparilag 3 hónap alatt befejeződik a bomlás. Otthon – megfelelő feltételek mellett – hosszabb idő (akár évek) alatt ugyan, de szintén alkotóelemeire esik szét, és ugyanez a helyzet akkor is, ha kommunális lerakóba kerül. A legfontosabb viszont az, hogy semmilyen mikroműanyag nem keletkezik belőle, az alapanyag pedig 100%-ban megújuló energiaforrásból származik.

Milyen termékekkel vagytok jelen a piacon?

Jelen pillanatban kések, villák, desszertes kiskanalak és több méretű szívószálak alkotják kínálatunkat, de szeptembertől evőkanalakat is piacra dobunk. Folyamatosan zajlik a fejlesztés, az a célunk, hogy a közeljövőben poharakkal, tányérokkal és ételhordóedényekkel is szolgálhassunk.

Tudom, hogy a körforgásos hulladékgazdálkodást tűztétek ki célként magatok elé, és ennek jegyében már a visszagyűjtési szolgáltatást is előkészítettétek. Erről mit lehet tudni?

Az a filozófiánk, hogy eszközeink professzionális komposztálókban végezzék. Így megrendelőinknek biztosítani tudjuk, hogy a következő szállítmánnyal az elhasznált Vilhemp eszközöket eljuttatjuk az ipari komposztálóba. Tehát a vendéglátós feladata csupán a hulladék megfelelő gyűjtése. Kapcsolatban vagyunk a Profikomppal, Magyarország első ipari komposztáló telephelyét létrehozó cégével. Mielőtt a Profikomp befogad egy terméket, saját laborjában is megvizsgálja. Az, hogy létrejött az együttműködésünk, azt bizonyítja, hogy a Vilhemp 100%-ban komposztálható eszközöket gyárt. Cégünk még a kezdeti fázisnál tart, de azt tervezzük, hogy akár fesztiválokat, mozikat is ellátunk komposztálható műanyag eszközökkel, és a visszagyűjtésüket is elintézzük.

Miben mutatkozik még meg a fenntarthatóság gondolata nálatok?

Mint említettem, a visszagyűjtéssel az a célunk, hogy a termék teljes életútját ellenőrizzük, így csökkentsük a szemetet. A másik nagyon fontos tényező, hogy hazai cég vagyunk, és itthon történik a gyártás és csomagolás. A politejsavat jelen pillanatban még importáljuk, mivel nincs hazai PLA-üzem, de a növényi hulladékot helyből szerezzük be. A piacon vannak külföldi versenytársak, akik az árak tekintetében – volumenükből adódóan – versenyképesebbek nálunk. Úgy vélem azonban, hogy a fenntarthatóság szempontjából nem mindegy, hogy itthon jön létre, vagy egy külföldi európai országból, esetleg a tengerentúlról érkezik a komposztálható étkészlet. Ha tehát Vilhemp eszközöket használsz, ezzel nemcsak a hazai ipart támogatod, hanem rövidebb ellátási láncot is választasz.

Másik sarkalatos dolog a csomagolás. Ebben is hűek akartunk lenni az elveinkhez, így a papírcsomagolást választottuk. Evőeszközeink a Spar polcain a hétköznapi fogyasztók számára is elérhetőek.

A Vilhemp csomagolása papírból készül, a termékeket a Spar polcain is megtaláljátok.

Miben vagytok jobbak a faeszközöknél?

A fatermékekkel – azon túl, hogy megváltoztathatják az ételek ízét – az a probléma, hogy még ha fenntartható fagazdaságból származnak is, akkor is minimum 15–20 év kell ahhoz, hogy egy fa megnőjön akkorára, hogy be lehessen takarítani. Ezzel szemben a PLA és a hozzáadott növényi rost is mezőgazdasági hulladékból származik. Arra biztatok mindenkit, hogy használja többször a termékeinket, mivel tökéletesen el lehet őket mosogatni. Mi is, és a családunk is ezeket használjuk itthon.

Fotók: Vilhemp, Déry Studio

Ha tetszik a Vilhemp története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

search icon