1500 kilométert gyalogolt délre az éhező jegesmedve, egy bányászvárosban kötött ki (videókkal)
1500 kilométert gyalogolt délre az éhező jegesmedve, egy bányászvárosban kötött ki (videókkal)

Az Északi-sarkkörön túli szibériai város, Norilszk lakosságát teljesen ledöbbentette a váratlanul felbukkanó állat. A The Siberian Times beszámolója szerint többen azonnal jeleztek a rendőrségnek, de egy ideig nem hittek nekik.

Jegesmedvét a városban az 1970-es években láttak utoljára. Végül annyi videó és fotó készült az állatról, hogy a hatóságok felkutatták, ahogy a város környékén kóborol, és befogták.

A nőstény állat szemlátomást éhezett és legyengült, órákon keresztül feküdt a földön egy külvárosi ipartelepen. Egy helyi szakértő, Oleg Krasevszkij szerint a jegesmedve valószínűleg eltévedt, a vizenyős szeme alapján elképzelhető, hogy nem is lát jól.

Az állat a szakemberek szerint legalább 1500 kilométert gyalogolt az északi jégmezőkről dél felé, mert a megszokott vadászterületén egyszerűen nem talált élelmet. Mire a városba ért, már jártányi ereje nem volt.

A tervek szerint a krasznojarszki állatkertbe viszik, ahol egy kicsit felhizlalják, de hogy utána mi lesz vele, egyelőre nem tudni. Valószínűleg ott is marad.

A jégtáblák rendkívül fontos szerepet töltenek be a jegesmedvék szaporodásában és táplálkozásában. A jégtakaró olvadása miatt a jegesmedvék egyre inkább olyan területekre szorulnak vissza, ahol nem jutnak hozzá megfelelő mennyiségben élelemhez.

A jegesmedvéket 2008-ban nyilvánították veszélyeztetettnek. A fehér bundájú ragadozók jelenlegi populációját 20 és 25 ezer példány közé becsülik, az állatok öt ország területén élnek elszórva.

2017-ben ennek a legyengült jegesmedvének az esete döbbentette meg a világot:

Forrás: https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/1500-kilometert-gyalogolt-delre-az-ehezo-jegesmedve-egy-varosban-probalt-elelemhez-jutni/

search icon