Napjainkban nincs bizonyított gyógymódja a demencia leggyakoribb esetének, a sokakat érintő Alzheimer-kórnak. Az ideggyógyászok azonban úgy vélik, hogy a tünetek 45 százaléka elkerülhető lenne életmódbeli változtatásokkal.
A GeroScience folyóiratban megjelent tanulmány spanyol és portugál szerzői jelentős összefüggést találtak egy bizonyos élelmiszer fogyasztásának és a demencia rizikójának csökkenése között. Ez pedig nem más, mint az olajos magvak kategóriája – írja a Newsweek.
A kutatók vizsgálataik során több, mint 50000, 40 és 70 év közötti személy egészségügyi változásait követték végig 7 éven keresztül. Ehhez a UK BioBank adatbázisát is felhasználták.
Eredményeik szerint azoknál az embereknél, akik minden nap fogyasztottak olajos magvakat, 12 százalékkal csökkent a demencia kialakulásának a kockázata. A kutatásból az is kiderült, hogy a sótlan olajos magvak előnyösebb választásnak bizonyultak a demencia elkerülésének szempontjából.
A Newsweek példának említi a Journal of Nutrition, Health, and Aging egyik 2014-es tanulmányát. A vizsgálatban 16000 amerikai ápoló vett részt, s a kutatók arra jutottak, hogy azok az emberek, akik hetente legalább ötször fogyasztottak olajos magvakat, jobban teljesítettek a kognitív teszteken, mint akiknek az étrendje nem tartalmazta az említett élelmiszert.
Szintén hasonló eredménnyel zárult a Clinical Nutrition folyóiratban 2013-ban publikált tanulmány is. Szerzői azt tapasztalták, hogy azok a felnőttek, akik naponta két maroknyi olajos magvat fogyasztottak 16 héten keresztül, vegyesen (például dió, pisztácia, kesudió és török mogyoró keverékét), jelentősen jobb eredményeket produkáltak memóriafrissesség és az agy vérellátottságának szempontjából. Kiemelték, hogy a dió kifejezetten jótékony az agyi funkciókra.
A legutóbbi tanulmány szerint az olajos magvak fogyasztása segíthet megelőzni a demenciát azzal, hogy támogatja a vérerek egészségét, csökkenti a vérnyomásszintet és a szervezetben fellépő gyulladásos folyamatokat. Mindez pedig a csonthéjasok magas vitamin- és egészséges zsírsavtartalmának köszönhető. Utóbbira példaként említik az E-vitamint, mely a legtöbb olajos magfélében megtalálható, ráadásul a szív mellett még az agyat is támogatja.
(Newsweek / Magyar Mezőgazdaság)
Fotó: Canva