Demenciakutatáshoz keresnek önkénteseket
Demenciakutatáshoz keresnek önkénteseket

A HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont Agyi Képalkotó Központja aktív életmódot népszerűsítő programot indít idősek számára. A nyolc hónapon át tartó csoportos programba 65 és 75 év közötti önkéntesek jelentkezését várják.

Az agy egészségének megőrzése korunk egyik legfontosabb társadalmi és gazdasági kihívása. Az elmúlt évtizedekben a várható élettartam emelkedésével rohamosan nőtt az időskori agyi betegségek előfordulásának gyakorisága, és drámai méreteket öltött ezeknek a problémáknak a családokra, a társadalomra, a gazdaságra és az egészségügyre gyakorolt hatása. Napjainkban a demencia legkevesebb 50 millió embert érint világszerte, a vele járó költségek pedig meghaladják a 850 milliárd eurót.

Miért fontos az életmódváltás?

A hatékony gyógyszeres kezelés hiányából fakadóan a tudományos és klinikai kutatások előterébe világszerte a demenciát okozó betegségek minél korábbi azonosítása és a szellemi hanyatlás megelőzése került. A legújabb kutatási eredmények alapján a demenciás esetek legalább 40 százaléka tulajdonítható olyan életmódbeli és környezeti tényezőknek, amelyek megváltoztathatók, ezért a demencia kialakulása egyénre szabott életmód-intervenciók segítségével évekkel késleltethető, és akár meg is akadályozható.

Hazai program az időskori szellemi és fizikai frissesség megőrzéséért

Az utóbbi évek kutatásai közül kiemelendő a sok szempontból úttörőnek számító FINGERS (Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability) vizsgálat. Ennek eredményei alapján egyértelművé vált, hogy a számos kockázati tényező – elsősorban a fizikai és szellemi aktivitás, a táplálkozási szokások és a társas interakciók – egyidejű pozitív befolyásolására alkalmas életmód-intervenciók hatékonyak lehetnek a szellemi hanyatlás megelőzésében, a demencia kialakulásának megakadályozásában.

Annak érdekében, hogy ez a rendkívül eredményes és tudományosan alátámasztott életmód-intervenciós megközelítés Magyarországon is teret nyerhessen, a HUN-REN TTK Agyi Képalkotó Központja csatlakozott a világszerte egyre több országot tömörítő FINGERS kutatási hálózathoz, és annak szakmai támogatásával elindítja az első olyan hazai, az időskori szellemi és fizikai frissesség megőrzését támogató életmód-programját, amely minden szempontból megfelel a legújabb nemzetközi gyakorlatnak.

A hatékonyságot személyre szabott visszajelzések biztosítják

A program során kiemelkedő fontosságú, hogy többféle megközelítést alkalmazzanak a kutatók, és személyre szabott tevékenységeken keresztül támogassák a résztvevőket. Ennek részeként a legkorszerűbb eszközökkel és módszerekkel mérik fel a fizikai és szellemi állapotot, valamint a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket. A program hatékonyságát személyre szabott követéssel és visszajelzésekkel biztosítják, hogy minden résztvevő esetében optimális előrehaladást lehessen elérni.

Az érdeklődők az mri.akk@ttk.hu címen vagy a 06 30 116 9750 telefonszámon kérhetnek részletesebb információt az életmódprogramról.

Az egészséges életmód magában foglalja az egészséges táplálkozást is, ugyanis kizárólag ez számít fenntarthatónak. A testmozgás mellett tehát a mértéktelen húsfogyasztásra is ideje végre figyelmet fordítani, hiszen – ahogy egy korábbi, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expót bemutató cikkünkben is írtuk –a jóléti társadalmaknak jelentősen meg kell(ene) változtatniuk a táplálkozási szokásaikat a növényi élelmiszerek javára.

Forrás: Qubit
Kiemelt kép: Canva

search icon