10+1 tipp az okostelefon-függőség enyhítésére

10+1 tipp az okostelefon-függőség enyhítésére
10+1 tipp az okostelefon-függőség enyhítésére

A telefonunk átvette az uralmat a életünk és a szabadidőnk felett. Az értelmes okosfunkciók használata mellett vagy sokkal inkább helyett, haszontalan dolgokkal, végeláthatatlan doomscrollozással fárasztjuk magunkat, majd, teljesen jogosan, úgy érezzük, hogy nincs időnk semmire. Ha valamennyire is magadra ismertél, akkor ez a cikk neked szól. Az alábbi tippek segíthetnek, hogy csökkentsd a telefonfüggőséged!

Vajon telefonfüggő vagy?

Szerencsére ezt könnyen kiderítheted, legyen akár iOS, akár Android alapú okoskészüléked. Már évek óta mindkét rendszerben megtalálható a „Képernyőidő” funkció. Itt statisztikákat láthatunk a napi, heti, havi aktivitásunkról, képernyőidőnk változásairól és arról, hogy milyen applikációkat használunk legtöbbször. Ha eddig tagadtuk is, ezen a ponton szembesülhetünk azzal, hogy telefonfüggők vagyunk. Ha napi 3–5 órát vagy még többet töltünk telefonunk nyomkodásával, az már egyéni és társadalmi jóllétünkre is rányomja a bélyegét.

Doomscrolling
Az angol kifejezést arra használjuk, amikor valaki véget nem érően pörgeti a hírfolyamokat, és – eredetileg jellemezően negatív információkat keres. Ehhez képest mostanában már szimplán a véget nem érő görgetésre (scrollozásra) is használják. Sokan akár órákig képesek öntudatlanul doomscrollozni, ez pedig negatív mentális hatásokkal járhat.

Ahogy podcastunk egy korábbi adásában szakértőnk elmondta, különféle figyelmeztető jelek segítenek felmérni függőségünk mértékét: mennyire tudunk koncentrálni, hogy tudjuk kipihenni magunkat, képesek vagyunk-e jól aludni, vagy épp mennyire fáradunk el napközben. Ha a fentiekkel problémáink vannak, elképzelhető, hogy túl sok időt töltünk a virtuális valóságban. Ennél is szembeötlőbb, ha mindennapi feladataink rovására megy az okoseszközök használata.

Így csökkentsd a telefonfüggőséged!

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tippet, melyek segíthetnek abban, hogy rendezd a viszonyod a mobiloddal. Fontos, hogy egyik sem csodaszer: szándék és kitartás nélkül aligha sikerül majd csökkentened a káros képernyőidőt. Azt is muszáj aláhúzni, hogy a hangsúly a károson van. Nem az okoseszközök elhagyása, hanem tudatos használatuk elsajátítása lenne a cél.

1. Töröld le az időrabló appokat!

A képernyőidő nevű alkalmazás megmutatja, mivel töltjük a legtöbb időt. Ha napi több órát szörfölünk a TikTokon, éjszakába nyúlóan pörgetjük az Instát, vagy evés közben is a Facebookot bújjuk, akkor próbáljuk meg letörölni a kérdéses alkalmazásokat! Érdemes lehet a hasonló közösségi médiás appokat egyszerre törölni, nehogy az egyik átvegye a másik helyét.

2. Pucold ki a képernyőt!

Egy színes ikonokkal teli kezdőképernyő interakcióra csábít, ha viszont nincsenek ikonok, nagyobb eséllyel tesszük le a készüléket. Ha a mappákat használjuk, vagy az ikonokat letöröljük a kezdőképernyőről, ezt egyszerűen elérhetjük. Érdemes a kezdőképernyő első lapját (mellyel a telefon feloldása után találkozunk) teljesen lecsupaszítani, és a további képernyőkre pakolni az appokat. Egyrészt így értelmet nyer a háttérképünk (hiszen végre látjuk majd), másrészt plusz erőfeszítést igényel az appok elindítása, minimalizálva az „öntudatlan” elindításuk veszélyét.

3. Válts fekete-fehér képernyőre!

A színek érdekessé és élettel telivé teszik a képernyőt. Sokszor talán épp a színpompás képek miatt választjuk a virtuális valóságot az igazi helyett. Szerencsére ma már ez is hekkelhető! Vigyázz, ez talán az egyik legdrasztikusabb lépés! A beállításokban keresd a „színszűrők” opciót, és ott válaszd a szürkeárnyalatot! Ha nagyon nem bírod, vagy akadályoz a telefon valóban fontos funkcióinak használatában, bármikor visszakapcsolhatod.

szürkeárnyalat a telefonokon

4. Kapcsold ki az értesítéseket!

Kapcsold ki az összes nem létfontosságú applikációhoz tartalmazó értesítéseket! Ha ritkábban jelez a mobilunk, ritkábban is nyúlunk hozzá! Érdemes az ikonok sarkában megjelenő értesítéseket is kikapcsolni, mert ezek is vonzzák a tekintetet.

5. Kapcsold be a nyugalmi időszakot!

A modern operációs rendszerekben már megtalálható a nyugalmi idő, vagy a „ne zavarjanak” (DND vagy Do Not Disturb) funkció. Ezek segítenek, hogy kiválasszuk azokat az appokat, melyek küldhetnek számunkra értesítést, minden más viszont néma marad. A funkció ütemezhető is, így például megtehetjük, hogy éjszakára vagy egy-egy fontos esemény idejére ilyen módon lekorlátozzuk a telefonunkat.

6. Pakold egyetlen mappába az appjaidat!

Fogd az összes appod, és tedd bele őket egy mappába! A gyakran használt, fontos applikációk menjenek az első oldal(ak)ra, a valóban elrejteni szándékozottak, pedig a vége felé! Így az időrabló, felesleges appok elindításához jónéhány mozdulatra szükség lesz, és talán ez elegendő ahhoz, hogy végül ne juss el hozzájuk.

7. Jól tedd el a telefonod!

Ha eddig a zsebedben hordtad a telefonod, akkor mostantól próbáld meg a táskádban tárolni! Könnyen belátható, hogy ha nincs a kezed ügyében a mobilod, kicsi az esély arra, hogy feltévedj a TikTokra! Ha hívnak, úgyis hallod majd, elég csak akkor elővenni!

8. Legyenek otthon vagy a társaságban közös szabályaitok!

Meguntad, hogy társaságban folyton elkalandoznak a tekintetek a felvillanó képernyők miatt? Hogy nem lehet két mondatot váltani anélkül, hogy valaki üzenetet kezdene írni? Hozzatok közös szabályokat ezekre a helyzetekre! Például beszéljétek meg a társaságban, hogy fél órára mindenki elteszi a telefonját. Esetleg otthon jelöljetek ki helyiségeket, ahol nem lehet telefonozni!

9. Ne aludj egy szobában a telefonoddal!

Az csak egy dolog, hogy még alvás közben is elektroszmognak teszed ki magad, de jó eséllyel a nyugodt elalvást is akadályozod azzal, ha beviszed a mobilod a hálóba. Így vélhetően kevesebbet alszol, mint amennyit érdemes lenne, ráadásul valószínűleg reggel is az első dolgod lesz, hogy a telefon után nyúlj. Utóbbival a reggeli késéseknek is megágyazol.

telefonfüggőség

10. Ne tölts le appot ahhoz, amit böngészőből meg tudsz csinálni!

Minek applikáció ahhoz, amit a telefon böngészőjéből is meg tudunk csinálni? Igaz, hogy így néhány dolog egy kicsit kényelmetlenebb lehet, de részben épp ez a cél. Ha valami kevésbé felhasználóbarát, akkor azzal nem akarunk sok időt tölteni!

+1 töltsd mással az üresjáratot!

A telefon helyett mindig legyen a kezed ügyében egy könyv, rejtvény, napló vagy bármi más, amivel el tudod foglalni magad a rövid üresjáratokban. Ha a telefonért nyúlás automatizmusát felül tudod írni más, esetleg jóval értelmesebb dolgok kézbevételével, akkor nyert ügyed van!

search icon