Hogyan védekezzünk az elektroszmog ellen? – Holnapután
Hogyan védekezzünk az elektroszmog ellen? – Holnapután

Modern világunkban mindenhol elektromos kütyük, antennák, kábelek vesznek minket körül. Ezek már felgyorsult életünk velejárói, az általuk gerjesztett, ránk nehezedő elektromos terhelésről viszont keveset beszélünk. Amikor mégis, akkor sokszor a tévhitek és összeesküvés-elméletek földjén találjuk magunkat. Holnapután című rádióműsorunk legutóbbi vendége, Almásy Zsolt épületbiológus, épületenergetikai-szakértő segít eloszlatni a tévhiteket, egyben segít abban is, hogy meg tudjuk védeni magunkat például a leggyakrabban használt eszköz, a mobiltelefonból áradó elektroszmog káros hatásaitól.

Rögtön az elején tisztázzuk: az elektroszmog gyűjtőfogalom. Valójában három olyan összetevőből áll, melyek otthonainkban vagy ezek közelében előfordulhatnak. Az elektromos erőterek a feszültség alatt lévő elektromos vezetékek körül észlelhetők, a mágneses erőterek a vezetékekben folyó áramerősség hatására jönnek létre, az elektromágneses sugárzást pedig elektronikai eszközeink bocsátják ki, így aztán ez folyamatosan körülvesz minket. A téma kapcsán számos tévhit, sőt összeesküvés-elmélet kialakult az elmúlt években. Ezek egy része mögött gyakran átverések és csalások állnak, melyek értéke Almásy Zsolt szerint gyakran a milliós nagyságrendet is elérheti.

Az, aki az elektroszmog megszüntetését ígéri valamilyen berendezés vagy csodaszer segítségével, szinte biztosan a kevésbé tájékozott, befolyásolható emberek lehúzásából él

– mondja Almásy Zsolt.
Almásy Zsolt (középen) számos megdöbbentő ténnyel szembesít minket az adásban.

Mindenhol körülvesz minket az elektroszmog

Az elmúlt évtizedekben drasztikusan megnőtt azoknak az eszközöknek a száma környezetünkben, melyek elektroszmogot generálnak. Ez viszont nem jelenti azt, hogy védtelenek vagyunk. A szakértő szerint az egyik lehetséges és egyben legegyszerűbben kivitelezhető megoldás, ha elkezdjük okosabban használni eszközeinket.

Az elektromágneses sugárzás esetében a teljesítmény négyzetesen csökken: ha csak fél méterrel odébb teszem magamtól a mobiltelefont, vagy a routert nem az íróasztal sarkára teszem, akkor a szervezetemet érő terhelés a töredékére csökken. Ha az otthon használt elektronikai eszközöktől tartunk 1–1,5 méter távolságot, ezzel nagyon hatékonyan tudjuk csökkenteni azt az energiamennyiséget, ami a szervezetünkben elnyelődik

– teszi hozzá a szakértő.

Almásy Zsolt elmondja, hogy a rettegett 5G épp attól olyan rettegett, hogy rengeteg tévhit él vele kapcsolatban. Valójában nem veszélyesebb, mint bármely más kommunikációs technológia. Sőt nem is újdonság, hogy különféle radartechnológiák régóta használják. Bár a legtöbb embert a magasfeszültségű vezetékekkel, az adótornyokkal vagy épp a wifi-routerekkel riogatják, az esetek 90%-ában a problémát nem ezek okozzák. Legalábbis a hatásuk sokkal kisebb, mint például a falakban futó elektromos hálózat hatása. Ha ez utóbbi nem megfelelően működik, rosszul van szigetelve, árnyékolva, akkor komoly elektrostresszt képes okozni a lakóknak.

Szakértőnk szerint az emberi test is egy nagyon érzékeny elektromos rendszer, hiszen testünk folyamatait elektromos jelek irányítják a gondolatainktól kezdve az izommozgásokon át a sejtek közti kommunikációig. Az erős elektroszmog hatása a testünkre olyan, mintha egy nagyon zajos környezetben lennénk. Mivel azonban az elektroszmog jelenléte – a zajéval ellentétben – nem tudatosul, a belőle fakadó problémákat sem feltétlenül ennek a hatásnak tulajdonítjuk. Így aztán akár hosszú ideig is rejtve maradhatnak a zavaró hatások és forrásaik.

Így védekezz az elektroszmog ellen!

Az elektroszmog érzékszerveinkkel közvetlenül nem érzékelhető, a kialakuló tünetekből következtethetünk a jelenlétére. A legbiztosabb módszer, ha megmérjük vagy megméretjük a lakókörnyezetünkben jelen lévő hatásokat. A szakemberek tanácsai alapján így meg tudjuk hozni a megfelelő óvintézkedéseket. Ma már léteznek olyan falfestékek, árnyékolt vezetékek vagy épp fémmel galvanizált függönyök, melyek a lakásunkban lévő sugárzást jelentősen képesek csökkenteni.

Számos olyan védekezési lehetőség is van azonban, melyhez még szakember sem kell. Ahogy Almásy Zsolt mondja, a mobiltelefon folyamatosan, de nem állandó mértékben sugároz. Ha például úton vagyunk, akkor folyamatosan kommunikál, hiszen mindig keresnie kell a következő adótornyot, autóban ülve pedig a fém kasztni árnyékoló hatása miatt erősebb a jel. Épp ezért akkor, amikor tudjuk, érdemes kitenni a zsebünkből a telefont. Már az is sokat számít, ha telefonálás közben nem nyomjuk a készüléket a fülünkhöz, hanem egy kicsit eltartjuk, vagy épp kihangosítót használunk.

A másik leggyakrabban előforduló probléma, hogy úgy használjuk akkumulátoros eszközeinket (telefont, tabletet, laptopot), hogy töltőre vannak csatlakoztatva. Ilyenkor a sugárzási szint sokszorosa a normálisnak, így ez kerülendő. Ugyanezen okból ezektől érdemes távolságot tartanunk: ne töltsük a mobilunkat éjszaka a hálószobában, sőt amit csak lehet, húzzunk ki! A legjobb megoldás talán az, ha éjszakára a biztosíték lekapcsolásával áramtalanítjuk a lakást, természetesen a feltétlenül szükséges fogyasztók (pl. a hűtőszekrény) kivételével.

Az adásban számos más érdekesség és hasznos praktika elhangzik, így ha nem tudtál vasárnap 11-től velünk tartani a Petőfi Rádión, mindenképp hallgasd meg podcastunkat!

search icon