Az olajos magvak bevetésével csökkenthetjük a fosszilis tüzelőanyagtól való függőségünket
Az olajos magvak bevetésével csökkenthetjük a fosszilis tüzelőanyagtól való függőségünket

Amíg az országok megpróbálják csökkenteni a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségüket és lassítani az éghajlatváltozást, a tudósok a bioüzemanyagokban látják a részleges megoldást. Ezek a növényekből vagy biohulladékból készült, nagy energiatartalmú vegyi anyagok fenntartható megoldást kínálnak a petrolkémiai anyagok helyett, amelyek továbbra is fontosak többek között a közlekedésben és a műanyagiparban.

A University of Colorado Boulder kutatói olajos magvakból olajkémiai anyagokat állítanak elő, hogy kielégítsék a megújuló üzemanyagok, ipari vegyi anyagok és egyéb melléktermékek iránti növekvő keresletet. A Jerome Fox, az egyetem vegyészmérnöki és biológiai mérnöki tanszékének docense által vezetett Fox-csoport 1,1 millió dollárt kapott az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának ötéves, 12,8 millió dolláros támogatásából, amelyben hét egyetem és intézmény részesül, és amely megnyitja az utat a nem élelmiszernövények szélesebb körű felhasználása előtt a vegyiparban.

A Nebraska-Lincoln Egyetem által vezetett csoport genetikailag továbbfejlesztett olajos magvakat fog előállítani, megállapítja az olajos magvak anyagcsere-folyamatainak „szabályait”, és olyan szintetikus biológiai eszközöket fejleszt ki a termésjavításhoz, amelyek végső soron az egész ország tudósainak segítségére lehetnek.

A kutatás elvégzéséhez a csapat a The Fox Group által kifejlesztett modellező eszközöket fogja használni olyan növények esetében, amelyek potenciálisan képesek a bioüzemanyagok előállításához szükséges zsírsavak előállítására. Ezek a növények a szén-dioxidot a plasztidoknak nevezett sejtrészekben alakítják át zsírsavakká, az olajos magvakban a plasztidok „bioüzemként” működnek, amely szabályozza a termelt zsírsavak mennyiségét és típusát. A zsírsavak a növényi triacilglicerin (TAG) építőkövei, amelyek a megújuló üzemanyagok és vegyi anyagok fontos alapanyagai.

(Forrás: enn.com)

search icon