Időről időre szeretünk kevésbé népszerű zöldségeket is bemutatni, hiszen így tehetjük igazán változatossá az étkezésünket! A csicsóka abszolút dobogós a népszerűtlenségi listán, hiszen nem is túl szép, pucolni is nehéz, és az emésztése sem a legkellemesebb. Mégis érdemes megbarátkozni vele: azt is megmutatjuk, miért!
Az őszi-téli időszak egyik klasszikus zöldsége, amelynek felhasználási módja rendkívül sokszínű. Akkor vajon miért nem épült be az étkezésünkbe? Beszerezni jóval nehezebb, mint termeszteni, megtisztítani pedig még ennél is macerásabb. Mégis érdemes időről időre a kis barna gumók felé fordulni.
Hosszú utat járt be a tányérunkig
Az elmúlt években kezd visszatérni a tányérokra ez a csúnyácska zöldség. Korábban sokáig inkább csak állatok takarmányaként használták, pedig érdemes nem a külsejük alapján ítélni. Az indiánok alapélelmiszerként fogyasztották a csicsókát, őshazája Észak-Amerika. Hozzánk az európai hódítókkal együtt érkezett. A 17. században élte első aranykorát, amikor a francia arisztokraták kedvelt étele lett.
A francia konyha és a francia konyhát követő éttermek manapság is előszeretettel használják. Nem volt ez így az 1900-as évek elején, amikor fogyasztásra alkalmatlannak minősítették. A második világháború idején fedezték fel újra, hiszen könnyen termeszthető, tápláló zöldség.
Csicsóka a kertedben
A kertben több okból is jó választás a csicsóka. Mivel a napraforgóval rokonságban álló növénynek gyönyörű sárga virágai vannak, látványnak sem utolsó.
Ráadásul nagyon könnyű a termesztése, gumóit ősztől tavaszig szedheted. Arra érdemes figyelned, hogy ha egyszer elülteted, úgy megveti a lábát, hogy kiiktatni már kicsit nehezebb lesz. De miért is tennéd?
Érdemes gumóról szaporítani. Mínusz 30 fokig fagyálló, így akár még novemberben is elültetheted.
Miért is együk a csicsókát?
Sokan a burgonya helyettesítőjeként használják, ami beltartalmi értékeit tekintve érthető, rokoni kapcsolat azonban nincs a két növény között. Egy alapvető különbség azonban igen: míg a burgonyának magas a keményítőtartalma, addig a csicsókában a szénhidrát szerepét az inulin tölti be. Ez a prebiotikus hatású szénhidrát nem emeli meg a vércukorszintet, és a vérzsírszintünkre is jó hatással lehet. Emellett bővelkedik olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium és a kálium, sőt B- és C-vitaminban is gazdag.
Hámozni nehéz, enni annál könnyebb
Göröngyös, girbe-gurba külseje sokakat eltántorít a fogyasztásától, mivel nehéz tisztítani. Manapság azonban már kaphatók olyan nemesített változatok is, amelyek felülete simább, így egy klasszikus zöldséghámozóval vagy kiskanállal könnyedén megszabadíthatjuk a héjától, ha szükséges. A növényt édes íze és beltartalmi értékei miatt diabetikus készítményekhez is használják.
A krumplitól eltérően a csicsókát fogyaszthatjuk nyersen is, salátaként. Ehhez vágjuk nagyon vékonyra a gumókat, vagy reszeljük le, párosítsuk répával, céklával, káposztával. Édes íze miatt akár gyümölcsturmixba is tehetjük almával, gyömbérrel, esetleg egy kis narancslével keverve.
Édes-füstös ízű, nagyon krémes levest is főzhetünk belőle téli estékre, a levesünk tetejére pedig vékonyra szelt, sütőben sült csicsókacsipszet tehetünk. Persze a csipszet leves nélkül is fogyaszthatjuk, egészséges nassolnivaló.
Ha megsütjük, pürésítjük, mustárral, fokhagymával ízesítjük, szendvicskrémként, mártogatósként is használhatjuk. Sütőben sütve gombával, fokhagymával, citrommal, fűszerekkel, salátával főételként is fogyaszthatjuk, de zöldségfasírt vagy grillezett sajt mellé is jó köret lehet.
Vannak olyanok, akiknek emésztési problémákat okoz a csicsóka, ezért először inkább csak keveset fogyasszunk belőle! Ha viszont nem okoz gondot, érdemes a téli időszakban beépíteni az étrendünkbe és minél többféleképpen kipróbálni.
Csicsókakrémleves pirított magvakkal
Hozzávalók
- 1 kg csicsóka
- 3-4 ek vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1,2 l zöldségalaplé
- 1 nagy krumpli
- kapor
- petrezselyem
- snidling
- tárkony
- 5 dkg török mogyoró
- 5 dkg mandula
- 1 dl tejszín
- só
- bors
Így készítsd el!
A felaprított hagymát a vajon megpároljuk és megsózzuk. A csicsókát meghámozzuk (citromos vízbe tesszük, mert nagyon hamar megbarnul) és felkockázzuk. Ha a hagyma kész, hozzáadjuk a csicsókát és a felkockázott krumplit is, majd az alaplevet.
Sózzuk, borsozzuk. 20–25 percig főzzük, amíg a csicsóka meg nem puhul. Ha megfőtt, botmixerrel pürésítjük. Végül adunk hozzá egy kis vajat. A mogyorót és a mandulát megpirítjuk, majd apró darabokra vágjuk. A levest tálaláskor zöldfűszerekkel és magvakkal díszítjük.
A cikk elkészítésében Szabó Eszti segített nekünk.
Képek: canva