
Sokak számára az az igazi érték, ha saját alapanyagokból készült finomságokkal tudják feltölteni kamrát, legyen ez a helyiség egy tanyán vagy akár egy kisebb lakásban.
Nemcsak vidĂ©ken, hanem a városban lakĂłk körĂ©ben is egyre többen tesznek a szĂ©pen megterĂtett asztalra olyan termĂ©keket, amelyek saját kezĂĽk munkáját dicsĂ©rik, akár rĂ©szben vagy az eredmĂ©ny teljes egĂ©szĂ©ben. S ha egyszer belelendĂĽlĂĽnk, már csak azt kutatjuk, keresgĂ©ljĂĽk tudatosan vagy spontán ötletek rĂ©vĂ©n, hogy mibĹ‘l lehetne mĂ©g valamilyen ĂnyencsĂ©get kĂ©szĂteni.
A tavaszi virágszörpök esetében nem kell, hogy nagy kertünk legyen, szerencsére a természet rendje szerint ezek a növények maguktól is megteremnek különösebb gondoskodás nélkül. Lelőhely tekintetében viszont ismernünk kell a lehetőségeket. Ha a kertben nincs bodzánk, orgonánk, akácunk, vagy éppen kevés a pitypang, akkor tudnunk kell, hova menjünk értük. Gyakran szedjük csokorba az orgona virágát anyák napja alkalmából, ilyenkor a szörpnek valót is rögtön hozzá lehet gyűjteni. Pitypanggal, bodzával és fehér akáccal pedig egy egészségügyi séta keretében szinte biztosan találkozhatunk úton-útfélen, de fontos kiemelni, hogy a gyűjtemény autós forgalomtól minél távolabbi helyről származzék.
Fotó: Fülöp Zita
A kötelező virágszörp
Ha virágbĂłl szeretnĂ©nk szörpöt kĂ©szĂteni, ilyenkor jellemzĹ‘en rögtön a bodza jut eszĂĽnkbe. A számunkra leginkább bevált recept szerint 30–40 tenyĂ©rnyi mĂ©retű virághoz 4 kilĂł cukorral számolhatunk. TöbbfĂ©le eljárás lĂ©tezik. Az Ăzek intenzitásáért javasoljuk, hogy kezdjĂĽk a szörpkĂ©szĂtĂ©st a cukorsziruppal. Ezen azt Ă©rtjĂĽk, hogy tiszta vizes áztatás helyett az alábbiak szerint járunk el.
6 liter vĂzben oldjuk fel a cukrot, közben karikázzunk fel 5 citromot! Arra figyelni kell, hogy bio citromot használjunk, ugyanis a hĂ©ját nem távolĂtjuk el. Ha teljesen feloldĂłdott a cukor, az Ăgy kapott szirupot öntsĂĽk át nagyobb tálakba, vájlingba, hagyjuk kihűlni! AmĂg hűl a szirup, addig átnĂ©zhetjĂĽk a virágokat, hogy a bennĂĽk megbĂşvĂł rovarok távoztak-e. Ebben segĂthet, ha a virágokat egymás mellett szĂ©tterĂtve pihentetjĂĽk.
A szoba-hőmérsékletű szirupba a virágokat a lehető legkevesebb zöld résszel tegyük bele! A felkarikázott citromokat helyezzük a bodzára, s úgy oszlassuk el mindezt az edényekben, hogy a hozzávalókat ellepje a szirup!
InnentĹ‘l hagyhatunk minimum egy Ă©jszakát, de akár kettĹ‘t-hármat is az Ăzeknek, hogy felszabaduljanak. Ha kivártuk a megfelelĹ‘ idĹ‘t, nyomkodjuk ki a citrombĂłl Ă©s a bodzavirágbĂłl a folyadĂ©kot, Ă©s szűrjĂĽk le! Ezután mehet a tűzre lábosban a fĂ©lkĂ©sz szörp. Ha már majdnem felforrt, adjunk hozzá 100 gramm citromsavat, kevergessĂĽk addig, amĂg fel nem oldĂłdik! Ha a szörp felforrt, tölthetjĂĽk is ĂĽvegekbe a forrĂł szörpöt. HelyezzĂĽk száraz dunsztba egy Ă©jszakára, másnap kĂłstolhatjuk.
Fotó: Fülöp Zita
MĂ©zes ĂzvilágĂş szörp a pitypangtĂłl
Nem sokszor hallani olyat, hogy valaki gyermekláncfűbĹ‘l vagy nĂ©pies nevĂ©n cserbĂłkábĂłl kĂ©szĂtsen szörpöt, pedig Ă©rdemes. SĹ‘t, az egĂ©sz növĂ©nyt is felhasználhatjuk, hiszen vitaminokban Ă©s ásványi anyagokban gazdag. Levele kiválĂł salátának, gyökerĂ©t pedig szárĂtva vagy párolva fogyaszthatjuk. MindkĂ©t növĂ©nyi rĂ©sznek mĂ©regtelenĂtĹ‘, emĂ©sztĂ©st segĂtĹ‘, serkentĹ‘ hatása van. VirágábĂłl tea is kĂ©szĂĽlhet, sűrűbb szirupos szörpjĂ©t pedig azoknak ajánljuk, akik kedvelik a mĂ©zes Ăzvilágot.
A bodzavirágĂ©hoz hasonlĂł eljárással, összetevĹ‘it tekintve viszont eltĂ©rĹ‘ arányokkal kapjuk a tökĂ©letes szörpöt, ahogy fecske.feszek is leĂrja: 30 deka pitypangfejhez 1,5 kilĂł cukorra van szĂĽksĂ©gĂĽnk, amit 1,5 liter vĂzben oldunk fel. Adjuk hozzá 2 citrom levĂ©t, majd 2 teáskanál citromsavat. Egy Ă©jszakán át letakarva pihentessĂĽk, másnap forralást követĹ‘en tiszta ĂĽvegekbe töltsĂĽk! MĂ©g egy Ă©jszakát adunk a dunsztolásnak, utána pedig kĂłstolhatjuk is.
FotĂł: Canva
ĂŤze, mint az illata
Az orgona Ă©s az akác esetĂ©ben nagyon jellegzetes virág Ăzű, tavaszias szörpre számĂthatunk. EsetĂĽkben kifejezetten figyelnĂĽnk kell a virágokat körbezĂĽmmögĹ‘ rovarokra, ugyanis rendkĂvĂĽl intenzĂv illatukon tĂşl a szĂnĂĽk is csalogatja a mĂ©heket, poszmĂ©heket, dongĂłkat.
OrgonábĂłl 60 deka virághoz 1,5 kilĂł cukrot mĂ©rhetĂĽnk, mĂg akácbĂłl 30–40 deka is elegendĹ‘ ugyanennyi cukorhoz. 1,5 liter vĂzbĹ‘l kĂ©szĂtjĂĽk hozzá a cukorszirupot. Citromot ĂzlĂ©s szerint adhatunk hozzá, 4 közepes mĂ©retű citrom nyugodtan mehet bele. Az eljárás a pitypangĂ©val azonos, egy Ă©jszakát állni hagyjuk, leszűrjĂĽk, forralást követĹ‘en ĂĽvegekbe töltjĂĽk. Ha kissĂ© szelĂdĂteni szeretnĂ©nk az ĂzĂ©n, adhatunk hozzá tetszĹ‘leges mennyisĂ©gű pitypangot is.
Ha Ăłdzkodunk a cukortĂłl
Bár a fenti szörpöket nagy arányban vĂzzel vagy szĂłdával hĂgĂtva fogyasztjuk, a cukor mennyisĂ©gĂ©t lehet csökkenteni, vagy akár teljesen el is hagyni Ă©s más Ă©desĂtĹ‘szerekkel helyettesĂteni. Ha eritritre esik a választásunk, pĂ©ldául bodzaszörp esetĂ©ben használhatunk 0,5 kilĂłt, a többi szörphöz ehhez arányĂtva kevesebbre lesz szĂĽksĂ©gĂĽnk. A többfĂ©le verziĂłban kaphatĂł ciklamát- Ă©s szacharintartalmĂş Ă©desĂtĹ‘szerbĹ‘l – avagy a köznyelvben „pötyibĹ‘l” – válasszunk olyat, amelyet sĂĽtĂ©shez-fĹ‘zĂ©shez is ajánlanak! Ezek csomagolásán általában adagolási javaslat is szerepel, amelyet nyugodtan követhetĂĽnk. Ha mĂ©gis bizonytalanok vagyunk, a fĹ‘zĂ©s folyamán kĂłstolással biztosra mehetĂĽnk. Elrontani nem lehet. Ha a vĂ©geredmĂ©ny nem elĂ©g Ă©des, akkor akár hĂgĂtás nĂ©lkĂĽl vagy kevesebb vĂzmennyisĂ©ggel is remekĂĽl Ă©lvezhetjĂĽk munkánk gyĂĽmölcsĂ©t.
FotĂł: Canva
Tehetünk hozzá leveleket is
Bármelyik szörpre esik is a választás, további gyĂłgynövĂ©nyekkel is feldobhatjuk: a citromfű azon tĂşl, hogy nyugtatĂł hatásĂş, Ă©s jĂł az emĂ©sztĂ©snek, kellemes Ăzvilágot ad. A görcsoldĂł Ă©s antibakteriális hatásĂş mentával is elkĂ©szĂthetjĂĽk a fenti italokat, de frissen is tehetjĂĽk a már vĂzzel felhĂgĂtott szörpbe hűsĂtĹ‘, nyárias jellege miatt. A szörpök a javasolt cukormennyisĂ©gnek köszönhetĹ‘en a kamra polcán bontatlanul tĂ©lig vagy akár tavaszig is, bontás után hűtĹ‘ben tárolva hetekig fogyaszthatĂłk. DiĂ©tás megoldás esetĂ©n eltĂ©rĹ‘ lehet a fogyaszthatĂłság idĹ‘tartama. Ha ezt a verziĂłt hosszabb ideig szeretnĂ©nk tárolni, tartĂłsĂtĂłszerkĂ©nt adhatunk hozzá szalicilt, de ha környezetĂĽnkben lelkes szörpfogyasztĂłkat tudhatunk, akkor egyĂ©bkĂ©nt sem fontos szempont, meddig tarthatĂł el a szörpĂĽnk.