Kinyitottak a „Szedd magad” tulipánoskertek
Kinyitottak a „Szedd magad” tulipánoskertek

A meleg márciusi időjárás miatt idén hamarabb kezdődik a szüret, emiatt már húsvétkor is találkozhatunk virágzó tulipánokkal Magyarországon. Az ország több pontján is lehetőség nyílik arra, hogy gyönyörködhessünk a szebbnél-szebb virágokban. A HelloVidék csokorba szedte a legszebb tulipános helyeket, valamint azt is, hogy az egyes helyek mikor nyitnak, és mennyiért kínálják majd a csodaszép tulipánokat.

Húsvét alkalmával újra megnyílnak a hazai tulipánoskertek, ahol ismét számos helyszínen szüretelhetjük a virágot. A legtöbb helyen izgalmas programkavalkád várja a látogatókat, mint például arcfestés, kézműves vásár vagy állatsimogató. Több helyszínen a tulipánok virágzásának kezdetén nárciszok és jácintok is szedhetők. A nagycsaládosok és a kutyások szempontjából jó hír, hogy az ültetvények jellemzően kutyabarát helyek, és némelyikük ingyenesen is látogatható. A virágok ára helyszínenként és fajtától függően ugyanakkor változhat.

A pontos virágzási időpontokat nehéz előre megjósolni, éppen ezért érdemes még az indulás előtt telefonon vagy a kert Facebook oldaláról informálódni.

Kőröshegyi Levendulás

A kőröshegyi virágoskert immár 8. alkalommal bont szirmot Kőröshegyen. A tavalyi elsöprő népszerűségnek köszönhetően idén tavasszal közel félmillió tulipán, újabb területek és teljesen új fotós elemek várják látogatókat a Balaton mellett. A további területek folyamatosan virágoznak, ahol változatos fajtájú, színű és alakú tulipánok kerültek ültetésre.

Szakaszosan nyitjuk meg a leszedhető sorokat, így biztosítva, hogy a szüret teljes ideje alatt legyen elérhető virág a látogatóknak

– írták.

Nyitvatartás:
2024. március 29. és április 21. között minden nap
Hétköznap: 9:00-17:00 óra között.
Hétvégén: 9:00-18:00 óra között.

Belépődíj: 1000Ft/fő (gyermekeknek 12 éves korig ingyenes)

Tulipán ára: 300 Ft/szál

Kálnoki Levendulás és Tulipánfarm

A Kálnoki Levendulás az időjárás miatt valószínűleg április 5-től nyitja meg kapuit. Immár 100.000 tulipánnal, 22 féle színnel várják a látogatókat. A tulipánfarm korábban hosszas hosszas kutatómunka után 5 olyan tulipánfajtával kezdett el foglalkozni, amelyek nemcsak csodálatosak, de ha a tulipánszüretkor hazavisszük őket, tartósak is, így sok napon át gyönyörködhetünk a nyíló virágok szépségében.

Nyitvatartás:
2024. április 5-től
Hétköznap (hétfőtől-csütörtökig): 15:00-18:00
Pénteken: 12:00-18:00
Szombat-vasárnap 09:00-18:00

Belépődíj: nincs

Tulipán ára: 250 Ft/szál

Fotó: Canva

TulipGarden

Immáron 5 éve, hogy a TulipGarden kert ötlete nyomán kialakult a látogatható, szedhető, csodálható tulipánoskertek hagyománya. Jelenleg Magyarországon 10 TulipGarden tulipánoskert működik. Minden kert a látványra optimalizál, de pont az országot lefedő tulipántengerek teszik lehetővé, hogy a kertek ilyen hálózata része legyen a fenntartható gazdálkodásnak.

2023-ra elérték, hogy mintegy 2 millió hagyma virágzását láthassa számos látogató országszerte. A tavalyi látogatószámból kiindulva idén mintegy 300.000 várható a TulipGarden hálózat kertjeiben.

TulipGarden Balaton – Szőlősgyörök

A TulipGarden Balaton kertje Somogy megyében, Szőlősgyörökön található. Az autóval érkezőknek parkolásra a kert mellett van lehetőség. A kertben 100 fajtából álló mintakert található, ahol olyan különböző színű és típusú tulipánhagymákat ültettek el, amelyek ötletet adhatnak otthoni kertek kialakításához is.

A mintakert területét a könnyebb észrevehetőség miatt táblákkal jelölik. Fontos, hogy csak a sorokban szabad virágot szedni, a mintakertben nem. Közösségi oldalukon hangsúlyozzák, hogy a tavasszal virágzó hagymás növények, mint a jácint, a nárcisz, és a tulipán hagymáját ősszel fogják árusítani. Jelenleg a tavasszal ültethető hagymákat, gumókat lehet a szüreten megvásárolni (pl. dália, liliom, kardvirág).

Nyitvatartás:
Március 29. nagypéntek:10:00-17:00
Március 31. húsvétvasárnap:10:00-17:00
Április 1. húsvéthétfő:10:00-17:00

Belépődíj: A kert látogatásához 12 éves kor felett belépőjegy váltása szükséges, ára: 1 000 Ft/ fő.

Tulipán ára: 300 Ft/szál

TulipGarden – Tisza-tó

Húsvétkor nyit a TulipGarden Tisza-tó, amely bimbós tulipánszüretre és húsvéti piknikre invitál mindenkit. Mint írják, a legtöbb virág még bimbóban pihen, de néhány fajta már kinyitotta szirmait. A programokat kézműves vásár, arcfestés, nyuszisimogatás, tojáskeresés, és még számos más program fogja színesíteni.

Nyitvatartás:
Március 29. nagypéntek:9:00-17:00
Március 30. Szombat: 9:00-17:00
Március 31. húsvétvasárnap: 9:00-17:00
Április 1. húsvéthétfő: 9:00-17:00

Belépőjegy: A kert látogatásához 12 éves kor felett belépőjegy váltása szükséges, ára: 1 000 Ft/ fő.

Tulipán ára: 300 Ft/szál

TulipGarden – Mórahalom

Az idei szezonban mindösszesen 150.000 szál virág nyílása várható a kertben, ebből 41 fajta lesz szedhető és 80 fajta a bemutatókertben lesz látható. A tulipánok mellett nárciszt es jácintot is lehet majd szedni, de valószínűleg már nem sokat, mert most vannak teljes nyílásban. Metszőollót és praktikus virágszedő kosarat – korlátozott számban – tudnak biztosítani.

Nyitvatartás:
Március 29-31.
Április 1.
Április 6-7.
Április 13-14.
Április 20-21.
Április 27-28.
A fenti napokon 10 órától 17 óráig tartanak nyitva.

Belépőjegy: A kert látogatásához 12 éves kor felett belépőjegy váltása szükséges, ára: 1 000 Ft/ fő.

Tulipán ára: 300 Ft/szál

TulipGarden – Győrladamér

A jó időnek köszönhetően idén hamarabb nyit a győrladaméri kert. A TulipGarden Győrladamér idén már harmadszor várja a virágok szerelmeseit. A kert nemrég újabb fajtákkal bővült, így már hetvennél is több tulipán fajtában, és több nárciszban lehet gyönyörködhetni. Előzetes egyeztetés alapján lehetőség van nyitvatartási időn kívül is látogatni a kertet akár csoportoknak, vagy fotózás céljából.

A gyerekeknek kipróbálhatják a kerti játékokat: lesz hinta, csúszda, illetve ha az időjárás engedi, akkor egy ugrálóvár is üzemel majd. Idén is lesz állatsimogató, a gyermekek kérhetnek maguknak lemosható tetoválást, illetve lesz arcfestést is. Alkalmanként kézműves árusok is színesítik a kínálatot.

Nyitvatartás:
Március 29. Nagypéntek, 10:00-18:00
Március 30-31: ZÁRVA
Április 1. Húsvéthétfő, 10:00-18:00
Április 2-től folyamatosan, minden nap: 10:00-18:00
A kert várhatóan május 5-ig lesz látogatható.

Belépőjegy: A belépés 12 éven felülieknek 1000 Ft/fő.

Tulipán ára: 300 Ft/szál

Amennyiben helyi termelőktől szerezzük be a virágot, a fenntarthatóságért is teszünk. A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó kiemelten foglalkozott.

(forrás: HelloVidék)
Kiemelt kép: Canva

search icon