Gondolj a beporzókra, ültess méhlegelőt!

Gondolj a beporzókra, ültess méhlegelőt!
Gondolj a beporzókra, ültess méhlegelőt!

Nyakunkon a tavasz, a boltok polcain pedig már ott sorakoznak a különféle vetőmagok, mi pedig alig várjuk, hogy belevessük magunkat az ültetésbe. Érdemes azonban a különféle zöldségek és a színpompás kerti virágok mellett a beporzókra is gondolni!

Legegyszerűbb megoldásnak azt tűnhet, ha méhlegelő gyanánt kijelölünk a kertben egy kisebb-nagyobb részt, amelyet majd kihagyunk a gondozásból. Ezzel ráadásul „két legyet üthetünk egy csapásra”, miszerint a rovarok is jól járnak, és nekünk is kevesebb lesz a munkánk. Azonban ennél több tervezést igényel a feladat, ha valóban hasznos területet szeretnénk létrehozni.

Egy jól kialakított méhlegelő olyan növényekből tevődik össze, amelyek megfelelő táplálékot – nektárt, virágport, édesharmatot és propoliszt – adnak a beporzóknak, akik kora tavasztól késő őszig – azaz a hordási időszakban – találnak rajta gyűjteni valót.

Fontos a folyamatos virágzás

Vethetünk egynyári növényeket is, de érdemesebb inkább évelő fajokat vagy a kettő kombinációját választani. A körülbelül 5–10 növényfajt tartalmazó magkeverékbe tehetünk továbbá különböző fűszer- és gyógynövényeket is, amelyek révén a szemet gyönyörködtető látvány mellett nemcsak a beporzók számára, hanem saját magunknak is hasznos lesz a legelő.

Nagyban megkönnyíti a helyzetet, hogy számos gyártó kínál kifejezetten erre a célra különböző magkeverékeket, ám ha szeretnénk, mi magunk is összeállíthatjuk a méhlegelőre szánt növénygyűjteményt.

A teljesség igény nélkül

Tavaszi virágzású növények: csibehúr, repce, bíborhere, fehér mustár, csillagfürt, ligeti zsálya, ibolya, boglárka, kutyatej.

Nyári virágzású növények: bükkönyfélék, facélia, somkóró, boglárka, kutyatej, veronika, fehér here, vörös here, lucerna, baltacim, napraforgó, fekete és fehér mustár, borágó, borsmenta, citromfű, koriander, zsályafélék, izsóp, bazsalikom, mák, szarvaskerep.

Nyár végi, őszi virágzású növények: kutyatej, szarvaskerep, pohánka (hajdina), borágó.

Fotó: Canva

Gondolkodjunk fákban, bokrokban is!

A fás szárú növények virágai is kiváló táplálékforrást jelentenek a beporzók számára. Méhbarát fák és cserjék például a kőris, a hárs, a különböző fűzfafajok, a borostyán, a mogyoró, a som, a szeder, a málna és a gyümölcsfák. Nem mellesleg utóbbiak termését mi is élvezhetjük.

Méhlegelőnek nem alkalmas növények: aranycserje, muskátli, tuják, orgona, magnólia, tulipán, kerti bazsarózsa, rózsák.

A méhlegelők ezen felül nemcsak a beporzók fennmaradását segítik, hanem növelik az adott terület biodiverzitását is. A különböző növények számos más élőlényt is vonzanak: rovaroknak, kétéltűeknek, sünöknek és madaraknak jelenthetnek szintén kiváló életteret.

Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a kiemelt témák közé tartozott a biodiverzitás védelme, amit a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

Kiemelt kép: Canva (kék fadongó bükköny virágán)

search icon