Virágok bűvöletében – Így működik Kelet-Közép Európa legnagyobb virágpiaca

Virágok bűvöletében – Így működik Kelet-Közép Európa legnagyobb virágpiaca
Virágok bűvöletében – Így működik Kelet-Közép Európa legnagyobb virágpiaca

Vannak ünnepek, melyek már teljesen a virágok köré épültek. Nőnap, anyák napja, ballagások: mind olyan események, amelyeket virágcsokor vagy cserepes virág nélkül el sem tudnánk képzelni. Van egy hely az országban, ahol a virágtenger kifejezés több mint helytálló: a Flora Hungaria virágpiac szaktanácsadójával beszélgettünk a fenntarthatóbb virágvásárlásról, a nőnapról és a tudatos döntésekről.

22.500 nm2, 750 árusítóhely, hazai és import vágott virágok és cserepes dísznövények teljes választáka, valamint 10 ezer virágkötészethez kapcsolódó termék. A Flora Hungaria nagybani virágpiac így néz ki számokban. Ez a létesítmény azonban nem az utcáról betévedőket várja, hanem azokat a viszonteladókat, akik a termelők portékáját továbbviszik a virágüzletekbe, az eseményekre.

Elsősorban virágüzletek, dekorosok, kertészeti árudák vagy nagykereskedések vásárolnak itt. Jó eséllyel tartottál már a kezedben a piacról származó virágokból készült csokrot vagy cserepes növényt.

A magyar termelők a fókuszban

Az országban durván 5–6 ezer virágüzlet és 60–70 nagykereskedés vásárol a piacon fellelhető termékekből – mondja Treer András, a piac szaktanácsadója. Éppen ezért fontos, hogy minden igényt kielégítő árukészlet legyen jelen. Mit is jelent ez? Nemcsak vágott virágokat, cserepes virágokat, hanem a virágkötészethez szükséges alapanyagok bármelyikét megvásárolhatja itt a viszonteladó.

Ez lehet szalag, gyertya, kiegészítő dekorelem vagy csomagolóanyag. Az ezeket árusítók között szép számmal jelennek meg a hazai gyártók. A széles választék mellett a piac egyik legfontosabb szempontja ugyanis, hogy elsősorban a magyar gyártókat és termelőket támogassa.

A magyar termelőkön van a hangsúly.
Kép: Flora Hungária

Az élő növények és a kiegészítők tekintetében is elsősorban hazai termékekkel találkozni. Mivel azonban a virágpiac működéséhez minden igényt ki kell szolgálni, és teljes választékra van szükség, import növények is megjelennek.

A szaktanácsadó elmondta, hogy ahhoz, hogy teljes legyen a kínálat, mindenre szükség van, beleértve a trópusi vágott zöldeket, a különleges, egzotikus növényeket és a hazai, nagy tömegben előállított hagymásokat is. A kereskedők pedig tapasztalatból tudják, miből mennyire van szükség, illetve mikor. Olykor előfordulnak extra kérések, igények is. A virágpiacot ugyanis nem hasonlíthatjuk egy szupermarkethez: nemcsak az alapvető termékeknek kell elérhetőnek lenniük, hanem a ritkaságoknak is. Így a szezonális magyar termékek, növények mellett a különlegességek is előfordulnak.

Hogyan vásárol a magyar virágkedvelő?

Az igények nemcsak szezonhoz, hanem eseményekhez is köthetők. Teljesen másra van igény egy esküvőn, mint anyák napján. Míg egy esküvői, ballagási szezonban a vágott virágot részesítik előnyben, addig az anyák napja, a nőnap a vágott virágok mellett a cserepes virágokról is szólhat.

Treer András szerint a hangsúly a virágon van: ritkábban viszünk leveles szobanövényt anyák napjára vagy nőnapra. A virág díszítő, üdítő látványa hozzáad a kedvességhez, amivel magát a virágot adjuk.

Tavasszal népszerűek a hagymások, a jácint, a nárcisz, a tulipán, a kankalin vagy a ciklámen. Így érthető módon a nőnap is ezek köré épül.

Tavasszal igazi virágtengerre számíthatnak a viszonteladók.
Kép: Flora Hungária

Sajnos a szezonalitás nem mindig szempont a vásárlók körében. A Valentin-napon tömegével vásárolt vágott vörös rózsa aligha tekinthető szezonális választásnak. A rutin és a beidegződések sokszor elviszik az embert egy nem átgondolt vásárlásba. Ezen a ponton azonban segíthet az eladó is.

Nehéz döntés a virágvásárlás

A virágüzletben vagy a kertészeti árudában könnyen meginog az ember. Hányszor fordult elő velem is, hogy egy virágboltba belépve magával ragadott a rózsák szépsége, a vágott virágok különlegessége, és már-már hajlottam volna a vásárlásra. Itt az alkalom, hogy ne csak én, hanem Te is tudatosan dönthess.

A szaktanácsadó elmondta, hogy míg a februárban megvásárolható vörös rózsa vagy egy messzi országból érkezik hozzánk, vagy intenzív fűtésnek köszönheti a virágzását, addig egy tulipán előállítása ebben az időszakban jóval kisebb ökológiai lábnyomot feltételez.

Előbbi esetében nagy szállítási költség, hosszú utazás és meglepően nagy ökológiai lábnyom áll a növény mögött, így a választás előtt érdemes kikérni az eladó véleményét is. A választék hatalmas, azonban épp ez teszi lehetővé, hogy vásárlóként a szezonális magyar árut válasszuk ebben az esetben is.

Nem csak virágot vásárolhat az ember.
Kép: Flora Hungária

Nem segített a helyzeten a világjárvány sem

Mint oly sok területen, a virágvásárlási szokásokban is feltűnő a különbség a Covid előtti és utáni időszak között. Míg a járvány előtt intenzív fejlődés indult el az ökotudatosság tekintetében, ami tetten érhető volt virágfronton is, addig a járvány, majd a háború okozta gazdasági változások elterelték róla a figyelmet.

Általánosságban megfigyelhető, hogy amikor nem történik semmi drasztikus a világban, az emberek tudatosabban hozzák meg döntéseiket, megfontoltabban választanak. Igaz ez a virágok vásárlására is. Tájékozottság, tudatosság kell ahhoz, hogy ne terelődjön el a figyelmünk a klímaváltozásról, és ez olyan aprónak tűnő döntéseken is múlik, hogy például milyen virág mellett voksolunk nőnap alkalmából.

Ebben segíthet a felkészült eladó, aki jó eséllyel többet tud a virág származásáról és szezonalitásáról, így a segítségével jobb döntést hozhatunk. A kereskedők közül ugyanis egyre többen figyelnek oda erre a kérdéskörre, sőt, az értékesítési szemléletük is erre épül.

Az eladó mederbe terelheti a gondolkodásod, szélesítheti a tudásod, és kellő tájékoztatást adhat arról, mit érdemes választanod. Tehát ha bizonytalan vagy, kérd ki az eladó véleményét!

A végső döntés a vásárlóé.
Kép: Flora Hungária

Termelők a klímaváltozás kihívásai ellen

A szélsőséges időjárás a virágtermelőket is utoléri, még úgy is, hogy általában fóliasátorban termesztik a növényeket. Treer András szerint a legtöbb hazai termelő felkészült a növények igényeihez mérten, üvegházakkal, fóliasátrakkal, árnyékolókkal, de a nagy meleg vagy egy szárazabb időszak nekik is kihívást jelent.

A téli fényszegény időszak és a nyári légköri aszály és szárazság olyan problémák, amelyekkel egyre többet kell foglalkoznia a virágtermelőknek is. Habár Magyarországon nincsenek óriási szélsőségek, mégis fel kell készülni az akár mínusz 15, 20 Celsius-fokos hidegekre és a 40 Celsius-fok feletti hőségre is.

A szélsőséges időjárás a virágtermelőknek is kihívást jelent.
Kép: Flora Hungária

Szempontok a tudatos virágválasztáshoz

Akár nőnapra, más eseményre vagy csak általánosságban vásárolsz virágot, vannak bizonyos szempontok, amelyek segíthetnek.

  1. Bátran hagyatkozz az eladó véleményére! A kereskedő tudja, honnan vásárolta a virágokat, így el tudja mondani, hogy magyar vagy külföldi növényről van-e szó. Kérdezd meg az eladót a virág (akár vágott akár cserepes) származási helyéről! A hazai előállítású termék hazai munkaerőt foglalkoztat, és jóval kisebb a szállítási költsége, így a környezeti terhelése is.
  2. Szavazz a szezonális virágokra! Nemcsak a zöldség- és gyümölcsfogyasztás kapcsán érdemes szem előtt tartani a szezonalitást, hanem virágvásárláskor is.
  3. Keresd a tudatos árusítókat! Választási szempont lehet a virágüzlet tudatossága is. Hiszen – mint más esetekben is – itt is találkozhatsz eladókkal, akiknek számít a környezeti terhelés, és olyanokkal is, akiket teljesen hidegen hagy. Éppen ezért járj nyitott szemmel, és olyan üzletben, árusítóhelyen vásárolj, amelynek fontos a klímavédelem.
Válassz szezonális virágot!

Kép: Flora Hungária

A tudatosság tájékozottságot feltételez. Ismerjük meg hát, mik közül válaszhatunk, honnan származnak a termékek, mennyire tartósak, mennyit utaztak! Előnyben részesíthetjük a cserepes növényeket, de van olyan helyzet is, amikor a vágott virág az észszerű választás. Ha szem előtt tartod a fenti szempontokat, máris sokkal többet tettél a tudatos választásért, mintha csak bementél volna egy virágüzletbe március elején, és rámutattál volna valamelyik import rózsára.

Amennyiben helyi termelőktől szerezzük be a virágot, a fenntarthatóságért is teszünk. A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó kiemelten foglalkozott.

Kiemelt kép: Flora Hungária

search icon