A Valentin-napi virágok nyomában
A Valentin-napi virágok nyomában

Fenntarthatóság szempontjából érheti némi kritika a Valentin-nap rajongóit és a február közepi ajándékcunamit. Minket ezúttal a virág érdekel! Három teljesen eltérő hátterű virágost kérdeztünk a növények eredetéről: egy klasszikus körúti, éjjel-nappali kis virágstand tulaját, egy biokertészt és egy szárazvirágüzlet virágkötőjét.

A Valentin-nap – csakúgy, mint a karácsony – könnyen át tud alakulni céltalan ajándékvásárlássá, ezzel újabb súlyokat teszünk bolygónk vállára. Magyarországon 1990 után vált dömping jellegűvé a jelenség, ezért néhányan – köztük nagyapám is – a céltalan pénzköltés ünnepének csúfolják. Amerika, a túlzások hazája a Valentin-napi vásárlásban is élen jár. A február 14-e előtti napokban átlagosan 400 millió szál rózsa és 25 millió tonna csokoládé talál gazdát a boltokban. (Komoly számok ezek egy 300 millió lakosú országot nézve is.)

valentin-nap
Fotó: Canva

A tengerentúlon még mindig nagy slágernek számít az üdvözlőlap, az USA-ban nagyjából 180 millió, míg Angliában körülbelül 24 millió fogy belőle Valentin-nap alkalmából. Méghozzá nem az egyszerűt, hanem a kinyitható, zenélő vagy mozgó fajtákat kedvelik, amelyek sok műanyagot tartalmaznak.

A Picodi még 2021-ben készített egy felmérést, ebből kiderül, hogy bár a magyarok nem igazán tartják ünnepnek a Valentin-napot, ettől függetlenül átlagosan 37 eurónak megfelelő összeget költenek el ilyenkor. Mivel azóta az árak jelentősen emelkedtek, az idei Valentin-napon már ennél jóval többel számolhatunk. A hölgyeknek és férfiaknak is elegük van a plüss ajándékokból, azonban a rózsa továbbra sem ment ki a divatból, és a szebbik nem képviselőinek majdnem a fele azért általában reménykedik némi virágban.

Évről évre egyre többet költünk Valentin-nap alkalmából

Annak ellenére, hogy nem tartjuk ünnepnek, szeretünk a zsebünkbe nyúlni, ha a Valentin-napról van szó. Majdnem 4-szer költöttünk többet 2021-ben, mint 10 évvel azelőtt, virágra pedig 5-ször annyit voltunk hajlandóak kifizetni, így milliárdos üzletté duzzadt a Bálint-nap, derült ki a Mastercard Love Index 2021-es gyűjtéséből.

Azért némi bizakodásra ad okot, hogy már 3 éve is azt nyilatkozta a magyarok tekintélyes része, hogy a virágot és az ajándékot igyekszik helyi forrásból beszerezni. (A virágot illetően ez picit nehéz, mivel februárban egy szabadföldes virág sem érhető el hazánkban.)

Lássuk, hogyan készül a Valentin-napra három különböző jellegű virágbolt!

1. Éjjel-nappali virágüzlet a kiskörúton

Nemes Magdolna régi vágású virágkötő, virágboltos. Már évtizedek óta a szakma frontvonalában áll, éjjel-nappal árulja a virágokat. Budapesten, a Múzeum körút 35-ben található, ikonikus non-stop pavilonjánál beszélgettünk.

Magdolna még a ’80-as években kezdte az árusítást. Akkoriban több volt a magyar termelő, gerberáik, krizantémjaik pedig páratlanok voltak. A magas rezsiköltségek miatt már nem éri meg egész éves üvegházat fenntartani, így manapság szinte minden virág Hollandiából érkezik. Érdekes világ a Monaco nagyságú holland virágtőzsde, a világ minden részéből érkezik ide áru, amelyre a virágbukmékerek licitálnak, majd továbbszállítják Európába.

valentin-nap 2022
rózsacsokor
A magyar virágkötőszakma kiemelkedő minőséget nyújt.
Fotó: Non-stop Virágbolt

Előnyös, hogy így egész évben mindent lehet kapni, de napi szinten változik a díjszabás, és különleges alkalmakkor – mint amilyen a Valentin-nap – nagyon felmennek az árak. Az infláció ebben az ágazatban is érzékelhető, egy szál rózsa már néhány ezer forint is lehet.

„Magyarországon ilyenkor továbbra is a rózsa a sláger, de manapság már nem jellemző, hogy csokrokat visznek belőle, csupán egy-egy szálat. Bár változik a piac és a kereslet, a virág mindig divat, és az is marad. A magyar virágkötők kifejezetten jól dolgoznak, tehát a szakma is jó kezekben van.”

2. Ökológiai virágfarmer

Magyar Adrienn debreceni biokertész, virágkötő, az Adri Táncoló Virágai virágkertész-webshop tulaja. 300 négyzetméteres kertjében vegyszermentesen termeli növényeit, és belőlük készíti csokrait. Korábban már jelent meg vele interjúnk, most a Valentin-napról kérdeztük őt is.

Magyar Adrienn
Magyar Adrienn
Fotó: Adri Táncoló Virágai

Adri elmondta, hogy a Valentin-nap és a nőnap nem éppen a fenntarthatóság ünnepei, hiszen Magyarországon fűtött üvegházak nélkül a kertészeti szezon március végétől októberig tart. Ebbe se a Bálint-nap, se a nőnap nem esik bele, így a bio-virágkertészeknek ez nem produkál forgalmat.

Az ilyenkor boltokba kerülő rózsák többnyire Dél-Amerikából, pontosabban Ecuadorból, Kolumbiából és Venezuelából, repülőn érkeznek a Föld északi féltekéjére. Ez nem nevezhető fenntarthatónak.

Amerikában kialakult egy mozgalom, amely arról szól, hogy ilyenkor nem virágot vesznek, hanem csak egy utalványt a kertésztől, melyet később a szezonban be lehet váltani. Adrienn is próbálkozott hasonló voucherrel, illetve az általa is használt virágmagokat javasolja ajándékötlet gyanánt.

3. Nyári alapanyagból készült szárazvirág

De mit tehet az ember, ha a szerelem ünnepe nyomja a vállát, és mindenképpen akar virágot a párjának, de a nagy ökológiai lábnyom nem alternatíva számára? Ebben az esetben jöhet szóba a szárazvirág.

Az Iringó Virágmanufaktúra, mely több mint egy évtizede működik Budapest belvárosában, néhány idény jellegű cserepes virág kivételével csak szárított virágokkal dolgozik. Ezeket saját maguk szárítják az üzletben. Amikor beléptem a boltba, egyből megcsapott a kellemes – nagyszüleim padlására emlékeztető – gyógynövényes virágillat.

iringó virágmanufaktúra
Fotó: Iringó Virágmanufaktúra

Nagy Orsolya, virágkötő kiemelte, hogy fontos nekik a natúr hatás és a természetesség, így a virágok legnagyobb részét szezonban szerzik be legtöbbször magyar beszállítótól, de a tulajdonosnak van saját apró levendulakertje is.

Többnyire koszorúkat, függő vagy asztali díszeket készítenek, de a vintage design és a szárazvirág egyre népszerűbb, így egyre több esküvői csokrot és más dekort is kérnek tőlük. Alkotásaik mind egyediek, kézzel készülnek, és a szárazvirágnak köszönhetően akár egy évig is díszei lehetnek a lakásnak. Annak ellenére, hogy ez a stílus egyre kedveltebb, a Valentin-nap náluk mégsem hangsúlyos.

iringó virágmanufaktúra
Fotó: Iringó Virágmanufaktúra

Lehet akár virág nélkül is

Tudtátok, hogy a kritikát az ember ötször jobban megjegyzi? Pontosan ezért kell legalább ötször többet dicsérni párunkat. Erre tökéletesen alkalmas a Valentin-nap. A legszemélyesebb ajándék az, ha ezeket a dicsérő szavakat saját kezűleg egy egyszerű levelezőlapra írjuk, és odacsúsztatjuk kedvesünknek.

A hölgyek nagy része az éttermi vacsorának is biztosan örülne, tehát nem lehetetlen virág nélkül kivitelezni ezt a napot. De az sem utolsó, ha csak veszünk egy üveg magyar bort, és elmondjuk kedvesünknek, hogy mennyire szeretjük.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Kiemelt kép: Canva

search icon