Tapasztalatok egy környezettudatos esküvő szervezéséről
Tapasztalatok egy környezettudatos esküvő szervezéséről

Párommal néhány héttel ezelőtt volt az esküvőnk és a lakodalmunk, melyek szervezése és lebonyolítása során nagy hangsúlyt fektettünk a környezeti szempontokra is. Mire figyeltünk oda, mit sikerült megoldani, és mi az, ami lehetett volna jobb is?

A lakodalom, melyen hatvanketten voltunk, egy számunkra nagyon sokat jelentő kültéri helyszínen zajlott le. Bár vannak itthon, akik zöld esküvőkkel foglalkoznak rendezvényszervezőként, mi nem ezt az utat választottuk. A szervezés legnagyobb részét a párom vállalta magára, de végig rengeteg segítséget kaptunk családtagjainktól, barátainktól és ismerőseinktől. Ezúton is köszönjük, hogy segítettek megvalósítani a szokásostól igencsak eltérő lakodalmunkat!

Kezdjük a szempontokkal!

Törekedtünk arra, hogy az esküvői menü és a sütemények alapanyagaitól a virágokig, ami csak lehet, hazai és minél közelebbi forrásból származzon. Igyekeztünk minimalizálni a szeméttermelést, amire pedig szükség volt, lehetőleg használtan beszerezni vagy már meglévő dolgokat felhasználni. Az alapanyagokat legnagyobb részben helyi kistermelőktől vásároltuk, ideértve a zöldségeket, a gombát, a tejtermékeket és a tojást is. A szolgáltatások terén is helyieket bíztunk meg.

környezettudatos esküvő
zöld esküvő
Kültéri lakodalmunkon helyben készítették el a szakácsok a vacsorát. Háttérben a vendégek és a helyszín: egy bérelt sátor és egy állandó féltető.
Fotó: Pribéli Tamás

Ételek, italok – sütés-főzés

A menü kitalálásakor figyelembe vettük, hogy július közepén mi lesz éppen szezonálisan elérhető. (Igazából már a dátum kiválasztásában is szerepe volt annak, hogy ekkorra sokféle zöldség és gyümölcs terem.) Mindkettőnk vegetáriánus, és bevállaltuk, hogy a menü minden eleme vegetáriánus legyen. Végül egyébként húsevőktől is pozitív visszajelzéseket kaptunk, nagyon finomak és tartalmasak voltak az ételek. A leves meggyleves volt, amit a párom főzött a saját meggyfájuk terméséből, illetve volt egy kisebb adag borsóleves is. Az előételeket és a második fogást egy fiatal, vállalkozó kedvű szakács-pék páros és segítőik készítették el, akikkel végig nagyon jó volt együttműködni. Az elérhetőségüket egy helyi kistermelő ismerősünktől kaptuk meg. A hasonló kapcsolatok nagyon sokat segítettek a szervezés során.

környezettudatos esküvő
zöld esküvő
Az előétel házi kovászos kenyérrel fogyasztható kukoricás polenta, pásztorsaláta, juhtúrós körözött volt.
Fotó: Pribéli Tamás

környezettudatos esküvő
zöld esküvő
Második fogásnak kétféle ételt választhattak a vendégek: egy hagyományosabb gombapörköltet zöldfűszeres dödöllével, valamint egy újszerűbb, camemberttel töltött rántott padlizsános, bulgursalátás ételt (a fotón). Kiegészítésként készült némi spenótos-répás lasagne. Mosható szalvétákat használtunk.
Fotó: Pribéli Tamás

Üdítőként házi szörpök és termelői gyümölcs- és zöldséglevek (alma, homoktövis és cékla), illetve csapvíz és szóda voltak kitéve. Alkoholos italként kisüzemi hordós csapolt sör, valamint nagypapám és egy környékbeli borász borai, illetve házi pálinkák kerültek az italos asztalra.

Mindezek a megoldások nagyon sokat segítettek abban, hogy visszaszorítsuk a hulladéktermelést, és jó forrásból származó élelmiszereket fogyasszunk. Nem voltak sem egzotikus gyümölcsök, sem csokiszökőkút, és bár végül volt kávé, ez méltányos kereskedelemből származó (fair trade) termék volt. A sütemények, torták nagy részét a család és a barátok készítették, az emeletes menyasszonyi tortát pedig egy nénivel készíttettük el, aki rendszeresen süt lakodalmakra (megjegyzem, a süttetett torta nagy csalódás volt). Az alapanyagok, különösen az állati termékek itt is messze legnagyobb részben háztáji termelésből származtak. A sütemények mellett sárga- és őszibarack is volt az asztalokon.

Díszítés és ruhák

Szeretjük az egyszerűséget és a természetközeli megoldásokat, és a családban szerencsére többen szívesen ötleteltek, és készítettek saját kezűleg díszítést. Szempont volt, hogy a felhasznált dolgok később is használhatók maradjanak: például a vázaként és mécsestartóként használt befőttesüvegekre ne kerüljön leszedhetetlen ragasztó. A lakodalmi díszítéshez használt növények saját szedésű vadvirágok vagy kerti növények voltak. A csokrok és a templom díszítése kapcsán hangsúlyosan kértük a virágkötőt, hogy hazai termelőktől szerezze be a növényeket, elkerülve ezzel a ki tudja, honnan és milyen körülmények közül érkező import virágokat.

A párom nem akart új ruhát venni, de a kölcsönzős, tipikus abroncsos ruhák nem tetszettek neki. Végül egy rokonától kért kölcsön egy varrónő által készítettet, amely pont olyan stílusú volt, amilyet egyébként is szeretett volna. A menyecskeruha szintén használt ruha volt. Egy ajándék nyakkendőn kívül nekem sem lett új ruhám, így elkerültük a ruhakészíttetés bonyodalmait, ökológiai árát és költségeit is.

környezettudatos esküvő
zöld esküvő
A feldíszített tánctér, ahol a nyitótáncunkat egy nagy sikerű élő népzenés táncház követte.
Fotó: Hartmann Miklós

Költségek

Ez a kérdés azért is érdemel külön bekezdést, mert valószínűleg sokan felszisszennek, amikor csupa helyi, magyar, kistermelői termékről olvasnak. Sajnos ezek (egyébként nem ok nélkül) sokszor valóban drágábbak az olcsó import, illetve nagyüzemi megfelelőiknél, viszont a lakodalom költségeiből más területeken sokat le tudtunk faragni. A kültéri helyszínt a mi esetünkben nagyon szerencsés módon ingyen kaptuk meg, ezenkívül az áram ideiglenes odavezetésének, a hűtőkocsinak és a bérelt sátornak volt díja, de mindegyiket abszolút kedvező árúnak tekintjük. Ezek összköltsége 75 ezer forint volt. A díszítésen, a ruhákon, mindenféle kiegészítőn és kölcsön kapott eszközökön is sokat spóroltunk, így összességében töredéke volt a teljes költség annak, ami manapság egy hétköznapibb esküvő megszervezésekor várható.

Ökológiai árnyoldal

Mindenképp meg kell említeni, hogy az ilyen rendvezvényekre nem felkészített kültéri helyszínre a különböző dolgok – székek, étkészlet, díszítés – szállítása és a takarítás, rendezkedés elég sok autózással járt. Ez igaz a helyi kistermelői alapanyagok beszerzésére is, ami elsőre ellentmondásosnak tűnhet. Egy mondatot megér, hogy utóbbi annak a következménye, hogy bizonyos termékeket mára rendkívül nehéz közeli és jó forrásból beszerezni, és a különböző településekre való ingázás jelentős idő- és üzemanyag-ráfordítással jár. (Mégis – ökológiai szempontból – a helyi termékek fogyasztása rendszerszinten előremutató.) Emellett a világítás egyes elemei újonnan lettek vásárolva, de ezek a továbbiakban még használva lesznek más célra. Igyekezetünk ellenére nem tudtunk minden alapanyagot kedvező forrásból beszerezni, ami rámutat az egyéni cselekvés korlátaira (hiába a választás szándéka, ha nincs választási lehetőség).

Az emberi oldal

Az eddig kidomborított ökológiai szempontok mellett szintén rendkívül sokat jelentett számunkra az esküvő személyessége és egyedisége. Nagyon sokat adott, hogy ilyen rendhagyó módon és sok közös munkával, segítséggel fantasztikus hangulatú lakodalmunk lett annak ellenére, hogy (vagy éppen azért, mert) sok munkát nem erre szakosodott idegen szakemberekkel, hanem ismerősi körben, sok esetben házi megoldásokkal váltottunk ki. Rengeteg nagylelkű felajánlást, segítséget kaptunk, a hangosítást például teljesen ingyen sikerült megoldani egy utolsó pillanatban keletkezett bonyodalom után. Egy barátunkat kértük fel vőfélynek, ami szintén nagyon jó döntés volt. Lehet, hogy egyértelmű, de azért is hangsúlyozom ezeket, hogy rámutassak arra, hogy érdemes bízni az emberekben, segítséget kérni és természetesen segíteni is. Nem pusztán azért, mert így könnyebben megoldódhatnak a problémáink, hanem azért is, mert az emberekről alkotott képünk társadalomformáló erejű.

Összességében tehát bátorítunk mindenkit, hogy merjen eltérni a ma megszokott esküvői megoldásoktól, és bátran kísérletezzen! Minden esetben mások lehetnek az elérhető lehetőségek, de maradandó élményt jelenthet, ha természetkímélőbb és emberközelibb megoldásokat választunk, akár magunk szervezzük a lakodalmat, akár rendezvényszervező segítségét vesszük igénybe.

borító: canva

search icon