Hosszú sárgabarackszezonra számíthatunk
Hosszú sárgabarackszezonra számíthatunk

Idén a megszokottnál korábban kezdődött és tovább is tarthat a sárgabarack szezonja.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet körképe szerint, a korai sárgabarack fajták betakarítása már május második felében elkezdődött, vagyis csaknem 2 héttel korábban, mint máskor. A termés nem lesz olyan gyenge, mint tavaly, de a mennyiség nem éri el a tavaly előttit, összesen 16-18 ezer tonna lehet belföldön.

A friss prognózis szerint, a Dunántúlt a tavaszi fagyok jobban megkímélték, a terméskiesés az ország középső és északi részében jelentősebb. Minőségi problémák egyelőre nincsenek, de a jégverés és a gombás megbetegedések helyenként okozhatnak gondot.

A belföldi termőterület mintegy 5 ezer hektár, a legfontosabb termőtájak Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Pest, Somogy és Tolna vármegyékben találhatók. A termésmennyiség az évről évre jelentkező fagykárok miatt ingadozik, de meghaladhatja akár a 35 ezer tonnát is. 2023-ban csupán 6-8 ezer tonna sárgabarack termett hazánkban, így az idei év jóval bőségesebbnek várható.

Az összegzés szerint a termésbiztonság elsősorban a helyes termőhelyválasztástól, a fagy- és jégvédelemtől, valamint az intenzív termesztéstechnológiától függ.

Természeti kincseink ismerete, és védelme a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a hazai agrárszektor számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(FruitVeB)

Fotó: Canva

search icon