A nagy napon is zöldben mondj IGEN-t!

A nagy napon is zöldben mondj IGEN-t!
A nagy napon is zöldben mondj IGEN-t!

Ha még egyszer – valami távoli nagy galaxisban és egy bombanagy csodának köszönhetően – újra férjhez mennék, biztosan „zöld esküvőt” szerveznék. Hatalmas nagy divat lett a fenntarthatóság az életünk minden szegmensében, de Madarász Zsuzsival készített interjúm után még nagyobb kedvet kaptam ahhoz, hogy zöldben mondjam majd ki egyszer az „IGEN”-t. 

Zsuzsi, nagyon régóta figyelem és követem a munkásságodat. Mit kell tudnunk rólad? Ki is az a Madarász Zsuzsi? 

Több mint 10 évig dolgoztam rendezvényszervezőként. Az elegáns céges partiktól kezdve a tömegrendezvényig számos érdekes eseményt szerveztem meg teljes körűen. Sok esküvőn is részt vettem, mint csak meghívott, vagy egy „rendezvényes” segítő barát. A legtöbbje nagyon szép, de sablonos is volt. Ezen szerettem volna változtatni, így lettem esküvőszervező.

Forrás: Meraki projekt

Ha jól tudom a híres esküvőguru, Preston Bailey new yorki iskolájában végezted el a green wedding-kurzust.

Igen, imádtam.  Nem éltem kint, csak elvégeztem a tanfolyamot: minden praktikát és trükköt elsajátítottam, ami a zöld esküvőhöz szükséges. Akkor még Magyarországon „csibe –talpakon” járt ez a fajta életszemlélet, így úgy érzem jókor voltam, jó helyen. Az ott tanult szervezési struktúrát vettem át én is itthon. Mindenekelőtt beszélgetek az ügyfeleimmel, hogy megismerjem a stílusukat, az érdeklődési körüket, közös szenvedélyüket.

Mitől vagy „zöld”? 

Nos, ezt nem úgy kell elképzelni, hogy minden bioágyon van beborítva és füvet ropogtatunk az esküvőn. Sőt. Minden apró részletre odafigyelek. Többek között az én esküvőimen nagy hangsúlyt kap a fenntarthatóság, a szociális érzékenység, hazai szolgáltatók támogatása, zöld életmód szeretete és persze a környezet, ami nagy százalékban természet közeli. 

Fotó: Rokolya Zsolt

De akkor ezek nem „bio esküvők”, igaz?

Először is nem szabad ezt azonosítani olyan kifejezésekkel, mint bio esküvő, vagy öko esküvő, amik azt hirdetik, hogy használjunk az esküvőn energiatakarékos izzókat, a buli végén pedig szelektíven gyűjtsük a hulladékot. Az én szolgáltatásaim által figyelek a bolygónkra, a világunkra, és üzenete van a környezetvédelemnek is.

A zöld esküvő tulajdonképpen egy környezettudatos és szociálisan érzékeny esküvőt takar.

Fotó: Tálos Sarolta

Gondolom az ételek-italok, a helyszín és még az esküvői dekor és ruha is „zöld”.

Pontosan. Attól lesz a helyszínünk környezettudatos, ha olyan hotelbe, vagy rendezvény helyszínre visszük az esküvőnket, ahol figyelnek a környezettudatosságra. A catering milyensége meghatározó része a különleges, zöld esküvőknek. Amikor a green weddingről mesélek, általában a legelső kérdés, hogy mitől lehet egy esküvő szociálisan érzékeny. Nagyon egyszerű. Extra jó érzéssel gondolhatunk vissza a nagy napunkra, ha az esküvőnkre szánt pénzt tudatosan úgy költjük el, hogy másoknak is örömet szerzünk vele.

Forrás: Wonder Wedding

Fel kell tennem ezt a kérdést, de milyen hatással volt a hivatásodra a COVID-19?

Nagyon szerencsés vagyok, mert nyáron sok esküvőm meg lett tartva, de folyamatosan odafigyeltünk a higiéniára és az előírt szabályokra. Kifejezetten szerencsés volt a sok szabadtéri esküvő, ez a szabályok megtartását is segítette, és felszabadultabbak tudtak lenni a vendégek, mint egy zárt térben. Jövőre nézve pozitív vagyok, hiszem, hogy egyre inkább igény lesz az ilyen típusú esküvőkre, és lesz még sok álomszép zöld esküvőm, ami nem csak a párnak jelent igazán sokat, de a bolygónk védelmének is.

Nyitókép: Rokolya Zsolt

search icon