Cigarettacsikkekből plüssjátékok töltelékét készítik egy indiai gyárban
Cigarettacsikkekből plüssjátékok töltelékét készítik egy indiai gyárban

Puha játékokat készítenek a cigaretta szűrőhegyekből leválasztott újrahasznosított rostból egy újrahasznosító üzemben az indiai Noidában. Az Újdelhi külvárosában lévő üzemben kézzel választja szét a csikkeket rostra, papírra és maradékra. A papírt péppé alakítják, szerves kötőanyaggal keverik össze, és égethető szúnyogriasztót készítenek belőle.

Becslések szerint évente világszerte 4,5 billió cigarettacsikk kerül a szemétbe, amelyek 90 százaléka nem biológiailag lebomló műanyag szűrőt tartalmaz. Ezek újrafeldolgozása különböző termékekké, többek között játékokká és párnákká, Naman Gupta üzletember ötlete.

A technológiánkkal több millió cigarettacsikket tudunk újrahasznosítani

 – mondja Naman Gupta, a Code Effort nevű cég vezetője.

Az aljárás során a rostot szerves vegyi anyagokkal tisztítják és fehérítik, amelyek semlegesítik a toxinokat. Az így kapott fehér tölteléket puha játékokhoz és párnákhoz használják.

Az indiai főváros külvárosában található Gupta gyárban a munkások a csikkek dohányát is szétválogatják, amelyből komposztport készítenek. A fejlesztést életre hívó Code Effort nevű cég eddig több mint 300 millió cigarettacsikket hasznosított újra a város utcáiról. Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint közel 267 millió ember, azaz India felnőtt lakosságának közel 30 százaléka dohányozik, és a csikkek a városi utcákon szemétként jelennek meg, ahol az általános tisztasági normák egyébként is rosszak.

De nem csak Indiában okoz gondot a cigarettacsikk. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint a cigarettacsikkek a világszerte legtöbbet kidobott hulladéktárgyak közé tartoznak. Ezek közül sok az óceánokba és a tengerpartokra kerül, ami katasztrofális következményekkel jár a tengeri környezetre nézve. A cigarettaszűrők nem biológiailag lebomló cellulóz-acetát szálakból készülnek, amelyek mikroműanyagokra bomlanak, és végül a tengeri élővilág és a madarak fogyasztják el őket.

(fossás: www.euronews.com)

search icon