Indul a szezon! – Minden egy helyen, ha ökokertet akarsz

Indul a szezon! – Minden egy helyen, ha ökokertet akarsz
Indul a szezon! – Minden egy helyen, ha ökokertet akarsz

Szerencsére egyre több embernek fontos, hogy olyan környezetben éljen és termeljen, ahol gyarapíthatja a biológiai sokféleséget. Jó hír, hogy egy zsebkendőnyi területen éppúgy kihozhatod a maximumot a kertedből, mintha több ezer négyzetméter állna rendelkezésedre. Palántázás, magaságyás, permakultúra és kerttervezés: vágj bele idén tavasszal, segítünk!

A kertészkedés és a biodiverzitás fenntartása a kedvenc témáim. Kevés csodásabb pillanat van egy kertrajongó életében, mint amikor végre megjelennek a hóvirágok, és biztos lehet a tavasz közeledtében. Miért is?

Ha rólam van szó, akkor azért, mert végre gumicsizmát húzhatok, és nekiláthatok a kerti munkálatoknak sok-sok hasonló érdeklődésű társammal együtt. A kert csodálatos terep arra, hogy életet adjunk egy kopár földdarabnak, és odavonzzunk megannyi fajt, hogy nyáron ne csak az ízeket, hanem a színeket, az illatokat és a hangokat is élvezhessük. Mindegy, mekkora területünk van, hiszen annyi jó gyakorlat létezik már az egészséges, vegyszermentes kert létrehozására, hogy vétek lenne kihagyni egy ilyen kalandot az életünkből. Hiszen a kert, habár energiát és időt kér, annál többet ad: egészséges zöldséget és gyümölcsöt, virágillatot, élettől zsibongó földet és a hasznosság érzését.

Megkísérlem a lehetetlent, és a rengeteg kerti téma közül összefoglalom azt a négyet, amelyet végigolvasva talán nem vágysz majd másra, csak arra, hogy végre tavasz legyen, és elkezdhesd a kerti munkát!

A kertészkedés mindenhol és mindenkor kikapcsol.
Kép: canva

Palántázás – Te hogyan csinálod?

Hiába alapvető feladat, mégsem egyszerű. Van, aki erre esküszik, van aki arra: a legjobb, amit tehetsz, ha felszeded az információt, majd kitapasztalod a legjobb megoldást.

Nem mindegy ugyanis, milyen magot vetsz, milyen palántát szeretnél, mennyi az ültetni kívánt növény tenyészideje, milyen közegben neveled majd, nagy mennyiségben ültetnél, vagy csak pár tőről van szó. Egészen más ugyanis a fóliasátorban gondozott palántarengeteg, mint az ablakban nevelt néhány paradicsompalánta. Egyik sem jobb vagy rosszabb, hanem másként kell nevelni őket. Az alábbi cikkben összegyűjtöttük, melyek a legfontosabb szempontok, amelyeket érdemes követned:

Megéri palántázni: életerős növényeket eredményez!
Kép: canva

Magaságyás – Még időben vagy!

Legalábbis remélem, mert a mi kertünkben is most jön el a harmadik ágyás feltöltése. A magaságyás az egyik legizgalmasabb és általunk is alaposan körüljárt növénytermesztési módszer. Habár alapvetően az őszt tekintjük a magaságyás-építés optimális időszakának, tavasszal is belevághatsz. A magaságyás készítése munkával jár, de közel sem annyival, mint amennyi örömet okozhat egy finomságoktól roskadozó ágyás, amely egész évben ellát friss zöldséggel, fűszerekkel vagy akár gyümölccsel. Nem kell talajt építened, nem kell nagy kert vagy telek ahhoz, hogy kihasználd ezt a lehetőséget. Sőt egy kis erkélyen vagy néhány négyzetméteren is nevelhetsz vegyszermentes, finom élelmiszert. Mutatjuk is, miképp érdemes elkezdeni:

Permakultúra – Ha hosszabb távra tervezel

Számomra a valódi ökokert alfája és omegája a permakultúrás kert. Elkészítése hosszadalmas (és sajnos sokszor csalódásokkal teli) folyamat, de a végeredmény egy önfenntartó, jól működő terület, ahol ember és természet együtt, vállt vállnak vetve létezhet: pont úgy, ahogy mindig is kellett volna. Rengeteg élőlény egy helyen, együttműködésben, teret adva egy hasznos gazdaságnak, ahol nem a föld kizsigerelése, sokkal inkább a táplálása a cél. Egy ilyen kertet összerakni nem pár hónap, és nem is pár év. De az évről évre gyarapodó tapasztalat segít abban, hogy megismerd, miként kell valódi harmóniában kertészkedni. Adunk egy kis útmutatást ebben a cikkben:

A tervezés fontos, pláne egy kert esetében!
Kép: canva

Kerttervezés – Februárban éppen ideális!

Mindegy, milyen típusú kertet szeretnél, a tervezés nagyon fontos lépés. Ezt pedig még a magok elvetése, a talaj elrendezése, az ágyások kialakítása előtt meg kell tenni. Februárban, amikor már sóvárog az ember a kerti munka után, de az időjárás még nem kegyes, elő a papírral és a tollal (vagy az Excel-táblával), és jöhet a tervezés! Ugyanis a „mit mivel mikor” az alapja annak, hogy jó eredménnyel zárhasd az évet. Nem rossz ötlet az sem, ha összegyűjtöd, kikutatod a természetes tápoldatokat, a kártevők elleni védekezés biováltozatait (erről szintén sok cikkünk született már). Ezek a receptek és praktikák nagyon jól jönnek majd, ha szorulna a hurok.

A kerted tervezése közben olyan új tapasztalatokkal gazdagodsz, amelyek évről évre segítenek majd jobban, ügyesebben és hatékonyabban kertészkedni. Ismerkedj meg a mélymulcs gyakorlatával, a mulcsozás előnyeivel, a kerted minden négyzetcentiméterével!

Kiemelt kép: canva

search icon