A bálnák éneke segíti a tengerfenék feltérképezését

A bálnák éneke segíti a tengerfenék feltérképezését
A bálnák éneke segíti a tengerfenék feltérképezését

Érdekes módon az óceánok talapzatáról még mai is nagyon keveset tudunk, viszont egy kreatív ötlet segíthet azon, hogy ez hamarosan megváltozzon méghozzá a bálnák énekének segítségével.

A közönséges barázdásbálnák dala az egyik legerősebb hang, melyet állat bocsájt ki, a rakétaindítás robajával vetekszik. Ezért az óceánban hatalmas távolságokból hallható és még a talajba is behatol. Sajnos vagy szerencsére mi ennek a nagy részéből semmit sem hallunk, hiszen az emberi hallás frekvenciáján kívül eső hangokról van szó, megfelelő műszerekkel azonban kiválóan érzékelhetők.

Az Oregoni Állami Egyetem tudósai most kidolgoztak egy módszert, hogyan lehetne ezeket a hanghullámokat arra használni, hogy a tengeri üledékréteg vastagságát vizsgálják vele. A folyamat során a tengerre telepített szeizmográfok felfogják a bálnák tengerfenékbe behatoló és onnan szeizmikus hullámokként visszaverődő énekét.

Azután a visszavert hullámok elemzéséből a kutatók meg tudják állapítani a tengerfenék egyes rétegeinek vastagságát. Az Oregon partjainál végzett vizsgálatból a tudósok megállapították, hogy átlagosan 380-650 méter vastagságú üledékréteg fedi a tenger aljzatát a vizsgált területen.

(iflscience)

search icon