Nagymamák fontossága az élővilágban: Érdekes tanulmány született az emberek és a bálnák menopauzájáról
Nagymamák fontossága az élővilágban: Érdekes tanulmány született az emberek és a bálnák menopauzájáról

A Nature folyóirat tanulmánya szerint a több, mint 5000 emlősfajból mindössze csak hatnál alakult ki a menopauza jelensége; öt bálnafajnál és az embernél.

Az embereket és a bálnákat 90 millió éves evolúciós távolság választja el, így a menopauza kialakulása egymástól függetlenül zajlott. Kutatók egy csoportja kimutatta, hogy a menopauzára képes nőstény bálnák nagyjából 40 évvel tovább élnek, mint a hasonló méretű társaik. A menopauza biológiai értelme lehet az utódok és az unokák gondozására fordítható időtartam emelkedése, ami speciális szociális kapcsolati fejlődés, családokban élés esetén bontakozik ki (vélhetően ezért ilyen ritka). Ilyenkor az idősebb nőstények jelenléte növeli az utódok túlélési esélyét.

Annak megértése, hogy hogyan és miért alakult ki a menopauza, régóta fennálló kihívás a tudományágak között. A nőstény bálnák általában maximalizálhatják reprodukciós sikerüket, ha egész felnőtt életük során szaporodnak. Az embereknél azonban a nők több évtizeddel természetes élettartamuk vége előtt befejezik az utódnemzést.

Bár előrelépés történt az emberek menopauzás adaptív értékének megértésében, e megállapítások általánossága továbbra sem egyértelmű. A bálna az egyetlen emlős taxon, amelyben a menopauza többször fejlődött ki, s ez egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy összehasonlító kontextusban tesztelje a menopauza kialakulásának elméleteit. A kutatók vizsgálatai alapján a menopauza úgy alakult ki a bálnákban, hogy a nőstények meghosszabbították élettartamukat anélkül, hogy növelték volna szaporodási élettartamukat.

A kutatók ezen eredményei informatív összehasonlítást nyújtanak az emberi élettörténet evolúciójáról, és bemutatják, hogy ugyanaz az út, amely az embereknél a menopauzához vezetett, megmagyarázhatja a menopauza evolúcióját a bálnák esetében is. A tanulmány teljes terjedelmében a Nature folyóiratban olvasható.

A fajfenntartás a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott, melyet a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

(Nature)

Fotó: Canva

search icon