A csöndes helyek fontossága

A csöndes helyek fontossága
A csöndes helyek fontossága

A parkjainkban és a természetben nem tűrjük a szemetelést, akkor miért tűrjük a hangszennyezést?

Sokak számára Hampstead Heath – London egyik legnagyobb zöldterülete egyfajta menekülés a városból. A közel 800 hektárnyi területen rétek és erdők, források, dombok és tavak találhatóak. Elég nagy a park ahhoz, hogy saját, 12 fős rendfenntartó csapata legyen, amely betartja a park 47 szabályzatát, köztük a drónok repülésének és az autóvezetésnek a szigorú korlátozását. A helyiek kutyákat sétáltatnak az öreg erdőkben és a kanyargós kavicsos ösvényeken. Azon a néhány nyári délutánon, amikor a városra süt a nap, a park olyan forgalmas lesz, mintha fesztivált tartanának benne. Az év többi részében azonban többnyire csend honol benne.

Nicholas Allan hangtervező a Heathnek a „Városi csendes park” státuszt adományozta. A Quiet Parks International, vagyis a QPI, egy Los Angeles-i székhelyű nonprofit szervezet, amely elkötelezett a csend megmentése mellett. A QPI célja, hogy világszerte azonosítsa azokat a helyeket, amelyek legalább rövid ideig mentesülnek az ember okozta zajoktól. A szervezet szerint az emberiség egyre hangosabbá válásával ezeket a helyeket a kihalás veszélye fenyegeti, noha szerves részét képezik jólétünknek és a természeti világ egészségének. A már azonosított helyek közül a legtöbb, például az ecuadori Zabalo folyó olyan szakaszai, ahol a csend akár több egymást követő órán keresztül is fennmaradhat, mind a vadonban vannak. Figyelemre méltó azonban, hogy városi központokban is található néhány, mint például a Heath park.

Manapság nehéz igazi csendet találni. Szinte állandóan zaj vesz körül bennünket: a repülőgépek zúgása, az utak zaja, az e-mailek és okostelefonok csengése. Figyeljük meg, bárhol is vagyunk – mit hallunk? A mosógép zúgását, a laptop billentyűinek kopogását, a szomszéd kertjében a fa fűrészelését, a házunk előtt elrobogó autók morajlását.

Mindezek a hangok mindennaposak, de ha tartósan fennállnak, hosszú távon károsak az egészségünkre. Kutatások kimutatták, hogy ha forgalmas út közelében élünk, nagyobb valószínűséggel alakul ki magas kortizolszint, magas vérnyomás és szívbetegség. Egy 2012-es tanulmány becslései szerint az Egyesült Államokban akár 40 millió felnőtt is szenved a túlzott zajterheléssel összefüggő halláskárosodástól. Az Egészségügyi Világszervezet a zajt „az egyik legfontosabb környezeti egészségügyi kockázatnak” tartja.

A QPI küldetése a „csendet mindenkinek”, ami arra utal, hogy a csendnek mindenki számára elérhetőnek kell lennie, mint az élet alapvető összetevőjének, akárcsak a tiszta víznek és a tiszta levegőnek.

Forrás (theguardian)

search icon