Ez a város lett idén a legzöldebb Európában
Ez a város lett idén a legzöldebb Európában

A Több Zöld Várost Európának kampány nemzetközi díjátadóján a dán „Basecamp Lyngby” projekt nyerte el idén az első díjat. A második helyezést Franciaország, a harmadikat pedig Hollandia szerezte meg. A 13 ország közül kiválasztottak képviselői november 7-én vehették át a díjakat Brüsszelben.

A Több Zöld Várost Európának kampány minden évben inspirációként szolgáló városi zöldítési projektek nevezését várja, hogy aztán ezekből válassza ki a díjazottjait. A projektek példát mutathatnak más városoknak is a növények használatára, zöld megoldásokra a klímaváltozás elleni küzdelemben, a biológiai sokféleség megőrzésére, a társadalmi kohézió növelésére és a városi élet minőségének javítására. A kampányban az alábbi 13 ország vett részt: Belgium, Bulgária, Dánia, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Magyarország, Portugália, Németország, Olaszország és Svédország.

A nyertes projektként szereplő zöldterület Koppenhága egyik külvárosában található, és diákok, valamint idős emberek lakónegyedének lett kialakítva. A zsűri elsősorban az építészeti és kertépítészeti megoldások harmóniáját, illetve a projekt fenntarthatóságát értékelte. A társadalmi kohézióra (a lakók találkozását elősegítő térkialakítás) és a biológiai sokféleségre (sok, gyakran őshonos növény használata) adott válaszok is a projekt mellett szóltak.

Franciaország egy nagyszabású városfejlesztési projekttel nyerte el a második helyezést. A Montreynaud kerület Saint Etienne-ben egy társadalmilag hátrányos helyzetű területet volt, amely a zöldítés hatására élhetőbbé vált. A zsűri a szociális érzékenységet, a gazdasági vonatkozást és a klímaváltozásra nyújtott megoldásokat tartotta a projekt fő erősségének.

Utrecht érdemelte ki a harmadik helyezést a hollandok számára. Három nagy léptékű zöldítést megvalósító projekt kombinációján keresztül mutatták be, hogy a város miként váltja zöldre és kékre (parkokra és vízfelületekre) a régi vasúti síneket és útfelületeket. A forgalmas utak helyét természetbe ágyazott gyalogos sétányok, bicikliutak vették át. A zsűri az ember és a természet kapcsolatának, illetve az emberi kapcsolatoknak helyet adó megoldásokat, valamint a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást és az idegenforgalom idevonzását értékelte.

A 15 tagú zsűrinek nehéz feladata volt, hiszen mind a 13 projekt sikeres példája a városi zöldítésnek. A zsűri tagjait a résztvevő országok, illetve az Európai Kertépítők Szövetsége és a Tájépítészek Nemzetközi Szövetsége delegálták.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért kiemelten foglalkozott a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás és kiemelt kép: Green Cities Europe

search icon