Magyar tervek alapján születhet újra egy olasz város
Magyar tervek alapján születhet újra egy olasz város

Új korszakot ígér a szicíliai kisváros, Mazzarino számára a DANU mérnök, tervező és tanácsadó iroda nyertes tervpályázata, amely fiatalokkal, élettel és új funkciókkal töltheti meg a 800 éves település történelmi belvárosát. A program a főutca elegáns térhálózatát gyalogosbarát kialakítással, a gépjármű-közlekedés szabályozásával, a zöldfelületek és a közterületek innovatív megoldásaival újítja meg.

Szicília belső déli részén fekszik a 13. században alapított, jelenleg 11.000 fős lakosságú Mazzarino, ahol a belvárosi infrastruktúra újragondolásával és a helyi gazdaság zöld átállásával igyekeznek fenntarthatóbbá, vonzóbbá és versenyképesebbé tenni a barokk építészeti örökségben gazdag települést, valamint gátat szabni a lakosság elöregedésének.

A beérkezett pályaművek közül a DANU komplex városrehabilitációs terve nyerte el a zsűri tetszését. Az építőipari digitalizációs eljárásokban, valamint a stratégiai és urbanisztikai tervezésben kiemelkedő szakértelemmel rendelkező csapat idehaza olyan meghatározó projekteken dolgozott, mint a BudaPart vagy Enying belvárosának és zöld infrastruktúrájának megújulása.

Három lépésből nyerni

A DANU által javasolt rekonstrukciós folyamat három pilléren alapul: a történelmi városközpont újrakomponálásán és tereinek összekapcsolásán, a biztonságosabb és hatékonyabb közlekedés kialakításán, valamint a gazdasági és társadalmi fenntarthatósághoz szükséges ingatlanhasznosítási és klímaadaptációs beavatkozásokon.

Piazza Vittorio Veneto, rendezvénytér látványterv
Készítette: Rátgéber László

A Szemerey Samu és Bozsik Barbara által vezetett tervpályázat helyreállítja a barokk tereket és látványtengelyeket, új köztéri funkciókkal nyitottabb térhálózatot valósít meg, miközben a 21. századi elvárásoknak megfelelően okos közvilágítást és üzemeltetés fókuszú, megnövelt zöldterületeket hoz létre. A gyalogos felületek növelésével, a közterületek rendezésével, a parkolási lehetőségek újraszervezésével, valamint a gépjárműforgalom csökkentésével biztonságosabbá válik a közlekedés, amihez a belváros bejáratához tervezett új parkolóház, valamint az e-bike kölcsönzési lehetőség is hozzájárul. A turizmusfejlesztés részeként Mazzarinoban fejlesztő- és képzőközpont jön létre, míg a fiatalok megtartását az üres helyiségeket hasznosító programok is segítik.

„A kiírás céljait a pályázat számos esetben újszerűen, a városfejlesztés szoft eszközeit is bevonva közelítette meg, ami kifejezetten imponált a zsűrinek. Ilyen megoldás volt egy új, városi átjáró kialakítása a hátsó udvarok összenyitásával, illetve a Mazzarino kapujaként szolgáló új szolgáltatóközpont, valamint a közlekedés racionalizálásával létrehozott új köztér, amely ezentúl rekreációs felületként fogadja a helyieket és a városba érkezőket. A piacteret úgy fejlesztettük, hogy egyben árnyékot adó közösségi tér is lehessen, melyhez egyedi esővíz és öntözővíz kezelési rendszert dolgoztunk ki a helyi növények gondozása érdekében” – árulta el a projektről Bozsik Barbara urbanisztika divízióvezető, településmérnök.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás: Mitte Communications
Kiemelt kép: Piazza Angelo Monterosso, piactér látványterv / Készítette: Rátgéber László

search icon