Séta – A nem sportolók sportja
Séta – A nem sportolók sportja

Az egészséges életmód egyik alapfeltétele a rendszeres testmozgás. De mit csináljon az, aki sosem volt sportolótípus? A válasz egyszerű: sétáljon!

Manapság sokan hangsúlyozzák az egészséges életmód és ezen belül a rendszeres testmozgás fontosságát, és valljuk be, joggal. Ebben az egészben viszont rengetegen csupán a nyomást érzik, ami plusz stresszt szül a sokszor amúgy is elég sűrű és rohanós mindennapokban, a nem sportolás miatti szorongás pedig még egészségtelenebb is, mintha egyszerűen belenyugodnánk mozgásszegény életmódunkba. Persze, a világért sem azt akarjuk tanácsolni, hogy nyugodjunk bele, hiszen létezik egy módszer, amely azoknak is beválhat, akik ódzkodnak a komolyabb fizikai megpróbáltatásoktól. Ez a sétálás.

De mégis miért sétáljunk?

A kérdés jogos, hiszen azok, akik kerülik a sportot, nem feltétlenül azért teszik mindezt, mert félnek tőle, hanem mert egészen egyszerűen sajnálják rá az időt a napjukból, aminek jelentős részét így is elviszi a munka és a kötelező intéznivalók sora. Nem szakadt kanapén, csirkeszárnyas vödörrel a kézben tespedő, túlsúlyos embereket kell tehát elképzelnünk, hanem olyan teljesen átlagos férfiakat és nőket, akik a szabadidejüket vagy teljesen a családjuknak vagy olyan hobbiknak szentelik, mint az olvasás, a moziba, színházba járás, esetleg a társasjátékozás, ezekhez pedig – lássuk be –, legtöbbször nem társul túl sok testmozgás.

Ezért is lehet az ő sportjuk a sétálás, hiszen a sétára nem feltétlenül kell szabadidőt áldoznunk. Napi 15 perc séta kezdetnek már kiváló, ezt pedig legtöbbünk alighanem be tudja úgy iktatni a napirendjébe, hogy lesétál pár villamos- vagy buszmegállót, ebédszünetben nem futárral hozatja ki az ételt, hanem elmegy érte, de negyedóra még akár munkaidőn túl is belefér, hiszen senkinek nem ezen fog múlni sem a családdal, sem a barátokkal, hobbival töltött drága ideje.

Fotó: Canva

A rendszeres séta hatására jobban ott lehetünk fejben életünk minden területén

A rendszeres séta nem mellesleg azért is helyes döntés, mert kutatások bizonyítják, hogy jót tesz az agyunknak, ezáltal pedig a kreativitásunknak is. Minél többet sétálunk, annál jobb lesz az agyunkban az oxigén- és a vérellátottság, így a séta megacélozhatja a memóriánkat, valamint jelentősen feljavíthatja a kognitív képességeinket. Ez azért is előnyös, mert a munkánkban is jobban fogunk tudni teljesíteni, hatékonyabban, gyorsabban végzünk majd a feladatainkkal, és több energiánk marad arra is, ami igazán kikapcsol. Az olvasás szerelmesei például garantáltan jobban fognak majd a szövegre koncentrálni, ha a munkaidő és a könyvük kinyitása között tartanak egy 15–30 perces sétaszünetet.

A sétának rengeteg egyéb jótékony hatása van

A séta nem pusztán a kognitív képességeinknek tesz jót, egyéb egészségügyi pozitívumai is ismertek. A rendszeres séta nagyszerűen alkalmas például arra, hogy elmeneküljünk a mozgásszegény életmóddal együtt járó plusz kilók elől, és megtartsuk egészséges testsúlyunkat. Mindemellett a rendszeres sétálás fokozza az anyagcserét, javítja az emésztést, és segíthet az étkezések utáni puffadás elkerülésében, leküzdésében is. Arról nem beszélve, hogy a séta megerősíti a csontjainkat, kiegyensúlyozza a testtartásunkat, jobb lesz tőle a hangulatunk, továbbá könnyebben tudunk majd utána álomba merülni, éjszakai alvásunk pedig pihentetőbb lesz, ennélfogva másnap sokkal nagyobb lendülettel vehetjük majd a kihívásokat életünk különböző területein.

A séta akár remek szabadidős program is lehet

Nem muszáj úgy tekintenünk a sétára, mint egy kötelezően letudandó programpontra a napunkban. Ha máshogy állunk hozzá, akár a séta is lehet egyfajta hobbi. Sétálás közben ugyanis rengeteg szuper dolog történhet az emberrel. Ha valakivel együtt sétálunk, ugyanúgy beszélgethetünk egy jót, mintha egy kávézóba ülnénk be. Amennyiben viszont egyedül sétálunk, hallgathatunk közben zenét, de odafigyelhetünk a város vagy a természet hangjaira is, valamint szórakoztató pillanatokat, beszélgetésfoszlányokat csíphetünk el mások életéből. Ez a fajta szemlélődő jelenlét pedig garantáltan fel fog majd tölteni minket, hiszen modern világunkban sokszor épp erre felejtünk el megfelelő mennyiségű időt szánni.

Séta közben nem kell sietni, egy kicsit megfeledkezhetünk az időről és a kötelezettségeinkről, meg lehet állni nézelődni, ha megtetszik valami. Amellett tehát, hogy megmozgatjuk elgémberedett tagjainkat, ki is kapcsolódhatunk. És mivel a séta akkor a legjobb, ha céltalan, olyan részeit is felfedezhetjük lakóhelyünknek, olyan helyeket, éttermeket, kávézókat, bárokat vagy könyvesboltokat, üzleteket ismerhetünk meg, amelyek talán sosem jönnének velünk szembe, ha kizárólag a célirányos közlekedésre koncentrálnánk.

Fotó: Canva

A horrorirodalom ikonikus szerzője, Stephen King Tom Gordon, segíts! című regényében unalmasnak nevezi a sétát, ám egy másik művében, Az írásról – Értekezés a mesterségről címűben – amelyben betekinthetünk a magán- és az alkotói életébe – beavatja olvasóját, hogy nem telik el úgy napja, hogy ne sétálna egy jót, hiszen ezekből az alkalmakból erőt és ihletet meríthet a munkájához. Ennek fényében biztatunk mi is mindenkit arra, aki eddig kerülte a sport egyéb formáit, hogy sétáljon rendszeresen. Ne teljen el úgy nap, hogy legalább 15–20 percet ne sétáltunk volna a szabad levegőn!

Az egészséges életmód magában foglalja az egészséges táplálkozást is, ugyanis kizárólag ez számít fenntarthatónak. A testmozgás mellett tehát a mértéktelen húsfogyasztásunkra is ideje végre figyelmet fordítanunk, hiszen – ahogy egy korábbi, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expót bemutató cikkünkben is írtuk – „a jóléti társadalmaknak jelentősen meg kell(ene) változtatniuk a táplálkozási szokásaikat a növényi élelmiszerek javára.”

Kiemelt kép: Canva

search icon