Csodát tesz az agyunkkal az erdei séta – most már kutatás is bizonyítja
Csodát tesz az agyunkkal az erdei séta – most már kutatás is bizonyítja

Egy tanulmányban a kutatók azt elemzik, hogy a természet hogyan hat az agyunkra.

A szakértők 63 egészséges felnőttet vontak be a kísérletbe, akiknek kérdőívet kellett kitölteniük, memóriafeladatot ellátniuk, illetve kérdésekre válaszolniuk, miközben fMRI-vel monitorozták őket. Bizonyos kérdések társas stresszel jártak. A résztvevők nem ismerték az elemzés valódi célját.

Az alanyokat ezt követően véletlenszerűen elküldték egy egyórás sétára vagy egy városi környezetbe, Berlin egyik forgalmas bevásárlónegyedébe, vagy egy természetes környezetbe, Berlin 3000 hektáros grünewaldi erdőjébe. A résztvevőknek kijelölt útvonalon kellett haladniuk, a séta után pedig egy újabb fMRI-vizsgálatot végeztek rajtuk egy stresszes feladat közben, majd még egy kérdőívet kitöltettek velük.

Az adatok alapján kimutathatóan csökkent az aktivitás az amigdalában (az agy stresszkezelésért felelős részében) az erdei sétának köszönhetően, ami igazolja, hogy a természet segít a stressz kezelésében.

A pozitív hatások már egyetlen órányi séta után jelentkeztek.

Simone Kühn, a Max Planck Emberi Fejlődés Intézetének kutatója szerint először sikerült ok-okozati összefüggést bizonyítaniuk a természet és az agy egészsége között.

A fenntartható életmódra való törekvés az egész emberiség közös érdeke, hiszen mentális és testi egészségünk múlik rajta. Mindez kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón.

Forrás: 24.hu
Kiemelt kép: pexels.com

search icon