Túl sok a stressz? Ölelj meg egy bocit!
Túl sok a stressz? Ölelj meg egy bocit!

Az senkinek sem jelent újdonságot, hogy a természetben töltött idő kikapcsol és felüdít. Testi és lelki egészségünk megőrzésének egyre újabb módjai közt pedig a tehénölelés is megjelent.

A Hollandiából induló ötlet nem új, ott az ölelgetés már évtizedes múltra tekinthet vissza és mára mozgalommá nőtte ki magát, amely már Svájcba és az Egyesült Államokba is eljutott.

A koe knuffelen (kb. tehén ölelgetés) során az ölelők körbesétálják a farmot, majd a kiválasztott állattal töltenek 2-3 órát. Ezalatt ölelgetik és simogatják a kiválasztott bocit.

Mivel a tehenek szívverése lassabb mint a miénk, míg testhőmérsékletük magasabb, egészen különleges, megnyugtató élményt nyújt a hatalmas emlősök megölelése. A természethez és a vidéki élethez is közelebb hozza a kalandra vállalkozókat, ha egy tehén megnyalja őket, vagy ha hátukkal nekidőlnek az állatnak.

A foglalkozás amellett, hogy különleges élményt jelenthet és stresszcsökkentő hatással bír, megnöveli az ölelők oxitocin, azaz boldogsághormon-szintjét.

További pozitívum, hogy nem csak ránk vannak jó hatással a bocik. Egy 2007-es tanulmány szerint, amikor a tehenek nyaki illetve felső háti szakaszát masszírozzák, simogatják, az nekik is igen kellemes és megnyugtató.

A BBC oldalán egy rövid videóban megnézhetjük, hogyan néz ki pontosan a móka.

Forrás: 24.hu/BBC

search icon