Fenntarthatatlan üvegvárosok
Fenntarthatatlan üvegvárosok

Mára a legtöbb nagyváros a világon ugyanolyan üveg- és acélrengeteggé változott. Nincsenek megkülönböztető jegyek, kulturális és nemzeti jellegek, csak tükröződő felületek.

A nagyvárosi turizmus tombol télen-nyáron. Budapest belvárosában sok helyen magyar szót alig hallani. Európa és Ázsia vakációzik ugyanis a fővárosban szinte egész évben, hogy megnézze, milyen is egy (még) igazi európai város a maga régi épületeivel.

Igazi gyöngyszem Budapest, a Duna és a vele szervesen kapcsolódó város a maga több (mint) száz éves épületeivel együtt. Egy nagy séta során bejárható 2000 év történelme, a római, nemzeti és polgári hagyomány atmoszférája pedig kézzel fogható. Csakhogy egyre több nálunk is az ettől teljesen elszakadó üvegpalota és modern „remekmű”, amely magáról már semmit nem állít, csak visszaveri a környezetet, és még károsítja is azt.

Pedig gondolhatnánk, hogy a 21. század építészei már zsigerből csak olyan épületeket terveznek, amelyek fenntarthatók. És nyilván odafigyelnek a teremtett világra is, az épületek nem zabálják az energiát, és gyártásuk is zöldebb, az alapanyagukról nem is beszélve! De a valóság sajnos nem ez: nemigen számolnak azzal a tervezők, hogy micsoda energiafogyasztó gócpontok ezek a monstrumok… Csak egy példa: egy új építésű irodaházon nem lehet ablakot nyitni, így nyáron folyamatosan megy a légkondi, amit még a kinyitható üvegfelületek sem tompíthatnak, hiszen ezek is csak nyelik a napsütés melegét. Aztán a felhasznált anyag, az üveg és az acél legyártása szintén nem a legzöldebb…

A legtöbb irodában ablakot nem lehet nyitni, így megy a légkondi egész nap.
Fotó: Canva

Akkor mi a megoldás? Elsőként is az anyaghasználat. Épületeink felhúzásakor törekedjünk arra, hogy hosszútávon is fenntartható és élhető tereket hozzunk létre! Használjunk helyi és organikus anyagokat, amelyek jobban tartják a hőt, kizárják a hideget, és előállításuk sem jár nagyobb környezeti terheléssel. Nem baj, ha valami modern, mégsem épülhetnek – sajnos – vályogból az irodaházak, de rég a ló túloldalán vagyunk a felelőtlen energia-háztartású monstrumainkkal.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért kiemelten foglalkozott a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Kiemelt kép: Canva

search icon