Hatalmas zöld városfejlesztés Szingapúrban
Hatalmas zöld városfejlesztés Szingapúrban

Ökovárosnegyedet építenek Szingapúrban Tengah területén. A fenntartható városnegyedben automatikus szemétgyűjtéssel, központi hűtéssel és autómentes városközponttal fokozzák a leendő 42000 lakás lakóinak életminőségét.

A 700 hektáros területen eltervezett erdőváros központjában egy 100 méteres „ökofolyósót” építenek majd ki, amelyen keresztül a vadon élő állatok biztonságosan közlekedhetnek, és amely egy vízgyűjtőterületet és egy természetvédelmi területet köt össze egymással. A koncepció nagy hangsúlyt fektet a természet és a lakóövezet integrálására annak érdekében, hogy az emberek szorosabb kapcsolatot ápolva nagyobb felelősséget érezzenek a környezetük iránt.

A lakosságot okos eszközök alkalmazásával is a környezettudatos életmódra buzdítják: minden új lakásban alapfelszerelés lesz egy olyan applikáció, ami az energiahasználatot és szeméttermelés monitorozza.

A forgalomcsillapítási intézkedéseknek köszönhetően a gyalogos és biciklis közlekedés elterjedésést kívánják motiválni, autók kizárólag elektromos önvezető formában lehetnek majd az utcákon.

A város éghajlati adottságait kompenzálva jelenleg is a lakosság jelentős hányada légkondicionálót használ a mindennapokban. Az új városrészben ennél egy jóval környezetbarátabb technológiát terveznek bevezetni a lakások hűtése céljából. Napenergia segítségével hűtött vizet vezetnek majd a lakásokba annak érdekében, hogy a lakóknak ne kelljen kültéri, léghűtéses kondenzátort használniuk. A város energiaszolgáltatója szerint ezzel a megoldással annyi szén-dioxidot lehet megspórolni, mintha évente 4500 autóval kevesebb lenne a forgalomban.

(szeretlekmagyarorszag.hu és cnn)

(fotó: https://www.hdb.gov.sg)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon