A faültetés önmagában nem csodaszer
A faültetés önmagában nem csodaszer

A közelmúltban több tanulmány is foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy a nagyszabású faültetési programok gyakran nem olyan eredménnyel végződtek, mint ami az eredeti célok között szerepelt. Néha valójában akár több kárt is okoztak, mint amennyi hasznuk volt.

A kérdés azért nagyon aktuális, mert a nagy cégek, és a politika világszerte nagyszabású PR események formájában számol be faültetési programokról. Sokan a faültetést egyfajta csodaszerként kezelik, és úgy állítják be, hogy az elültetett fákkal ellensúlyozni lehet a féktelen üvegházhatású gázok kibocsátását.

Ez részben igaz is, hiszen ahogy a Qubit írja, a fák elnyelik a szén-dioxidot, éltető oxigént termelnek, életteret jelentenek az állatoknak és erőforrásokat az embereknek, nem beszélve az esztétikai értékükről.

Mégis az átgondolatlan, egyszeri faültetési kampányok önmagukban keveset érhetnek. Az ezzel foglalkozó tanulmányok több példát is hoznak, ahol a faültetés nem sült el jól, és nem hogy javítottak volna a helyzeten, még károkat is okoztak.

Kiváló példa az általunk is bemutatott Nagy Zöld Fal esete, ahol a program első 14 évében nem történtek látványos előrelépések, az elültetett sok millió fa 80%-a szinte azonnal el is pusztult.

A jól csengő faültetési programok legtöbbször tényleg csak a faültetésre korlátozódnak, holott komplex tervezésre és hosszú távú utánkövetésre lenne szükség a valódi eredményekhez.

Bármennyire kedves szándék húzódik ugyanis meg egy-egy faültetési kezdeményezés mögött, sajnos a nem megfelelően megtervezett, a megfelelő előkészítés nélküli faültetések oda vezethetnek, hogy az elültetett fák a fenntartás hiányosságai miatt alacsony százalékban maradnak csak életben.

– mondta Domaniczky Orsolya fenntarthatósági tanácsadó

A szakértők szerint nem elegendő elültetni a fákat, és a mennyiség helyett a minőségre kellene koncentrálni. Fontos például az elültetett fák fajtája, de még ennél is lényegesebb, hogy rendszerszemléletben gondolkozzunk, amikor nagyszabású faültetésre kerül sor.

Fontos tudatosítani, hogy csupán faültetéssel nem tudjuk megúszni a klímaváltozást, de sokat tehetünk az ökoszisztéma regenerálásáért, ha hozzáértéssel, évtizedes távlatban gondolkozva valósítjuk meg.

search icon