A férfiak felelőssége nagyobb a klímaváltozásban
A férfiak felelőssége nagyobb a klímaváltozásban

Egy új tanulmány szerint a férfiak 16 százalékkal több üvegházhatású gázért felelősek, mint a nők, többek között azért, mert több pénzt költenek üzemanyagra és több húst esznek. Az eltérés a költési szokásoknak tulajdonítható, vagyis annak, hogy a férfiak mire költik a pénzüket – és nem azért, mert a férfiak összességében több pénzt költenek, mint a nők. A Journal of Industrial Ecology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint ugyanis összességében csak körülbelül 2 százalékkal költenek többet, mint a nők.

Ezek a kiadások olyanok, mint amilyeneket a nemi sztereotípiák alapján várnánk: A nők több pénzt költenek egészségügyre, lakberendezésre, több élelmiszert, ruhát vásárolnak. A férfiak több pénzt költenek étteremben való étkezésre, alkoholra és dohányra, és több pénzt költenek autóra és üzemanyagra

– mondta a tanulmány vezető szerzője, Annika Carlsson Kanyama, a svédországi Ecoloop kutatócég munkatársa.

Több benzin, alkohol és cigi

Egy személy teljes üvegházhatású gázkibocsátása 36-38 százalékkal csökkenhet, ha az emberek megváltoztatják étkezési, nyaralási és lakberendezési szokásaikat, és ehhez nem kell több pénzt költeniük – áll a tanulmányban. A férfiak 70 százalékkal többet költöttek üzemanyagra és más magas kibocsátású anyagokra. Húsra is többet költöttek, de a nők többet költöttek tejtermékekre.

A tanulmány szerint a hús és a tejtermékek előállítása sokkal magasabb kibocsátással jár, mint az összes helyettesítőjük,” beleértve a tofut, a szója- és zabtejet, valamint a zöldségeket, míg a vonattal való utazás alternatívát kínál a légi és autós utazások helyett.

Carlsson Kanyama tanulmánya azt igyekszik bemutatni, hogy a háztartások fogyasztása által okozott üvegházhatású gázkibocsátás hogyan csökkenthető további költségek nélkül. Szakértők többször elmondták, hogy a kibocsátások mérésekor fontos figyelembe venni a férfiak és nők közötti különbségeket, de kevés tanulmány rögzítette ezt.

A nemek egyike a sok tényezőnek, amelyeket figyelembe kell venni, amikor arról beszélünk, hogyan csökkenthetjük a kibocsátást. Például az autóhasználat csökkentése. A férfiak többet használják az autókat, mint a nők, ezért talán a szakpolitikáknak a férfiakat kellene megcélozniuk. Arra kellene ösztönöznünk a férfiakat, hogy úgy költsenek pénzt, mint egy nő… még akkor is, ha természetesen a nőknek is változtatniuk kell

 – mondta Carlsson Kanyama, írja a noizz.hu, bővebben: vice.com.

A tanulmány elfelejti megemlíteni, hogy a nagy kibocsátással bíró rendszereket vezető, azokért felelősséggel tartozó személyek nagyobb része is férfi, ami még inkább módosítaná ezt a képet. De az is igaz, hogy a tanulmány azt is elfelejti megemlíteni, hogy a férfiakat is nők szülik, miáltal végső soron az ő részük nagyobb a kibocsátásban.

search icon