Jóval nagyobb kibocsátás kapcsolódik a férfiak étrendjéhez
Jóval nagyobb kibocsátás kapcsolódik a férfiak étrendjéhez

Egy friss brit kutatás szerint 40%-kal több klímakárosító gáz kibocsátását okozza a férfiak étrendje, mint a nőké. Ez jórészt a nagyobb húsfogyasztás és a több alkohol számlájára írható. Utóbbihoz kapcsolódva azt is kimutatták, hogy az élelmezéssel összefüggő kibocsátás negyede olyan élvezeti cikkekből származik, mint a kávé, az alkohol vagy az édességek.

Ahogy arról már többször írtunk, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása és az élelemtermelés között szoros összefüggés van, olyannyira, hogy a kibocsátás nagyjából 30%-át okozza. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a gazdag országokban látványosan csökkenteni kell a húsfogyasztást a klímaváltozás mérsékléséért.

A mostani kutatás abban különleges, hogy az egyes ételféleségekhez kapcsolódó kibocsátást vizsgálta. A Plos One tudományos lapban megjelent tanulmány több mint 3200 ételféleséghez kapcsolódó emissziót vizsgált meg, valamint tanulmányozta 212 brit ember étrendjét, akik három teljes napon át feljegyezték mindazt, amit ettek-ittak. –írja az MTI a Guardian cikke alapján.

A kutatók megállapították, hogy az átlagos étrendhez köthető kibocsátás majdnem felét állati eredetű élelmiszerek okozzák: 31% származik húsból és 14% tejtermékekből. Az alkoholok a kibocsátás 15, a torták, kekszek, cukorkák a 8%-kát okozták. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a növényi alapú étrendhez kapcsolódó kibocsátás nagyjából 60%-kal kisebb kibocsátást eredményez.

Egy másik idézett kutatás, mely a The Lancet Planetary Health című tudományos lapban jelent meg, az egyes étrendek árát elemezte. Hét fenntartható étrend árát hasonlította a tipikus étrendéhez 150 országban, a Világbank élelmiszerárait használva.

Megállapításaik szerint a vegán étrendek épp a magasabb jövedelmű országokban számítanak a leginkább megfizethetőnek az átlagos étrendhez képest, mely megcáfolta azt az elterjedt nézetet, hogy a növényi alapú táplálkozás egyfajta luxus lenne. A vegán étrend 21-34%-kal, a vegetáriánus étrend 27-34%-kal csökkentik a táplálkozás költségeit, függően attól, hogy milyen ételeket választunk. Fontos persze megjegyezni, hogy a kutatás a feldolgozott élelmiszereket, például az egyes növényi alapú húspótlókat nem vizsgálta.

search icon