A japán hatóságok engedélyezték a fukusimai sugárszennyezett víz tengerbe engedését
A japán hatóságok engedélyezték a fukusimai sugárszennyezett víz tengerbe engedését

Hosszas huzavona után, a nukleáris szabályozó hatóság végül jóváhagyta a tervet, hogy az óceánba engedjék a megrongálódott Fukusima Daiicsi atomerőműből származó vizet.

A vizet a 2011-es atomkatasztrófa után a reaktorok hűtésére használták, amit pedig felhasználtak azt hatalmas tartályokban tárolják az erőműben. Összmennyiségük júliusig több mint 1,3 millió tonnát tett ki. Szerencsére a szennyezett vizet legalább nem hígítatlanul engedik majd a tengerbe.

Az erőművet üzemeltető Tokyo Power Electric Company (Tepco) a vizet megszűri, és a nehezen eltávolítható, nyomokban fellelhető tríciumon kívül a káros izotópokat eltávolítja. Ezután a vizet higítják és csak ezután kerülhet a tengerbe – írja a Reuters.

Az eljárás azonban a többséget nem nyugtatja meg, a terv komoly ellenállásba ütközött. A leghangosabban a helyi halászok tiltakoztak, mert attól tartanak, hogy a szennyezett víz tengerbe engedése katasztrofális hatással lesz megélhetésükre. A szomszédos országok, Kína, Dél-Korea és Tajvan szintén aggodalmuknak adtak hangot.

Ahogy korábban írtuk, a szennyezés olyan súlyos volt a katasztrófa idején, hogy a Nemzetközi Nukleáris Eseményskálán a legsúlyosabb, 7-es fokozatba lett sorolva. Ilyen minősítést korábban kizárólag a csernobili baleset kapott. A szakértők szerint a szennyeződés elérte a csernobili 20-30%-át, egyesek szerint 40%-át is.

Az esemény nyomán Japán ideiglenesen leállította összes atomerőművét, illetve világszerte kiújultak az aggályok az atomenergia használatával kapcsolatban – ennek a következménye az is, hogy Németország leállította atomerőműveinek jelentős részét. A helyreállítási és kármentesítési munkálatok összköltsége eddig 180 milliárd dollárba került, és becslések szerint akár 40 évbe is telhet, mire a katasztrófa helyszínét teljesen megtisztítják.

search icon