Zuhanás okozhatta a medve elől menekülő nő halálát
Zuhanás okozhatta a medve elől menekülő nő halálát

Déménvölgy kataszterében medve üldözött két embert, majd egy 31 éves fehérorosz állampolgárt holtan találtak. Az orvosszakértő szerint nem a medve végzett a nővel, hanem menekülés közben lezuhant és fejsérülést szenvedett.

A Liptószentmiklósi járásban történt balesetet, melynek során egy fehérorosz állampolgárságú nőt holtan találtak, a környezetvédelmi tárca szombaton erősítette meg. Közlésük szerint a támadás a Jasná síközpontnál történt Déménvölgy (Demänovská Dolina) kataszterében. Az eset körülményeit vizsgálja a rendőrség, és a Barna Medve Akciócsoport is a helyszínre vonult.

A Hegyi Mentőszolgálat tájékoztatása szerint egy meredek terepen, egy sziklaperem alatt találták meg a fehérorosz nő holttestét. A hírek szerint a medve a közelben volt, de a vadat szolgálati kutyával és figyelmeztető lövéssel sikerült elzavarni. A férfi, akit szintén üldözött a medve, ijedt volt, de sérülések nélkül megúszta az esetet. A nő holttestét elszállították és átadták a rendőrségnek. 

Az orvosszakértő szerint a központi idegrendszer sérülése okozta a 31 éves nő halálát, akire a medve az Alacsony-Tátrában támadt rá. Erről Zuzana Šefčíková zsolnai kerületi rendőrségi szóvivő tájékoztatott. A hírek szerint, a rendőrség is eljárást indított az ügyben.

A legfrissebb hírek szerint, vasárnap rendkívüli helyzetet hirdettek Liptószentmiklóson a környéken kószáló barnamedve miatt. Az önkormányzat arra kéri a lakosokat, hogy különösen az éjszakai és reggeli órákban ne tartózkodjanak a lakott területen kívül. Ezt a válságstáb ülése után jelentette ki Viktória Čapčíková, a város szóvivője. Közlése szerint a lakott területet biztosítják, azonban fokozott óvatosságra intik a lakosságot. A nap folyamán öt 10 és 72 év közti személy sérült meg. A medve megkarmolta és megharapta az embereket, a sérülteket ellátták, mindenkit hazaengedtek.

Állatfajaink ismerete a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott, melyet a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

(Bumm.sk)

Fotó: Canva

search icon