Komoly károkat okoztak idén a székelyföldi medvék
Komoly károkat okoztak idén a székelyföldi medvék

A Romániában védettnek minősülő nagyvadak mezőgazdasági területeket tettek tönkre, háziállatokat pusztítottak el, de emberek is kerültek kórházba a támadásaik következtében.

Jelentős, egymillió lejt (75,7 millió forintot) meghaladó kárt okoztak idén a medvék a székelyföldi Kovászna megyében – idézi az MTI Gheorghe Neagut, a megye környezetvédelmi ügynökségének vezetőjét az Agerpres csütörtöki beszámolója alapján.

A hatóság eddig az összeg alig egyharmadát fizette ki kártérítésként a károsultaknak, ráadásul várhatóan tovább nőnek majd a károk év végére, meghaladva ezzel a 2021-es szintet, amikor a legtöbb medvekárt regisztrálták a székelyföldi megyében – jósolta Neagu. A vadállatok idén 260 juhot, 53 szarvasmarhát, 53 méhcsaládot, illetve 649 szárnyast pusztítottak el, ezenkívül több mint száz hektár megművelt mezőgazdasági területet tettek tönkre, valamint három embert úgy megsebesítettek, hogy kórházi ellátásban kellett őket részesíteni.

Gheorghe Neagu elmondta még, hogy a Kovászna megyei barnamedvék számát 2183-ra becsülik a vadásztársaságok, azaz mintegy 500 egyeddel többre, mint 2020-ban. A legtöbb példány Barót, Csernáton, Torja, Ozsdola és Bodzaforduló térségében tartózkodhat.

Idén 18 nagyvad lett gépkocsi- vagy vonatbaleset áldozata, tíz medvét pedig kilőttek, mivel rendszeresen bejártak lakott területekre és veszélyt jelentettek a lakosságra. Becslések szerint Romániában összesen 7000 medve lehet, de a pontos számuk majd csak tavasszal derül ki, amikor ismertetik a medvecenzus eredményeit.

Az országban 2016-ban tiltották be a medvevadászatot. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) idén kezdeményezett törvénytervezetet, amely a medvevadászatot újraengedélyezve megelőzési és beavatkozási kvótákat ír elő a romániai állományra. A Tánczos Barna volt román környezetvédelmi miniszter által előterjesztett tervezetet a szenátus már elfogadta, de a képviselőháznak is szavaznia kell még róla.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Canva

search icon