A Kék Bolygó Alapítvány nagy lehetőséget ad 12 innovátornak
A Kék Bolygó Alapítvány nagy lehetőséget ad 12 innovátornak

Mi az, hogy startup, hogy lehet egy startup sikeres és egyben zöld? A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány Start-Up Trambulin mentori programjának keretében 12 fenntarthatóság központú startup kapott szakmai támogatást, és egyikük egy nagy lépéssel közelebb kerülhetett egy tőkebefektetés lehetőségéhez is.

A startup név igen elcsépelt, és sokan egyből tech cégekre gondolnak, de valójában új vállalkozást, projektet takar, ami innovációt tartalmaz. Jellemzően az különbözteti meg egy klasszikus vállalkozástól, hogy akkora újítással bír, hogy megvan a lehetőség az ugrásszerű sikerre. A fiatal vállalkozásoknak jellemzően nincs meg az az anyagi, üzleti tapasztalata és tőkéje, hogy az ötletet rövid idő alatt tényleges szárnyalássá változtassák. Ebben tud segíteni egy tapasztalt üzleti befektető, aki kockázati tőkét tesz a projektbe, és további jogi, vállalatirányítási, marketing segítséget nyújt. 12 magyar, fenntarthatóság fókuszú csapatnak a Kék Bolygó Alapítvány Start-Up Trambulin programja nyújtott segítséget.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványt Áder János hozta létre 2016-ban, a 2013-ban Manchesterben elhunyt magyar születésű elektromérnök, Balázs Miklós hagyatékából. A KBKA célja, hogy a klímavédelem tettekben nyilvánuljon meg, 2015-ös párizsi klímavédelmi egyezmény óta a téma folyamatosan porondon van, de sok esetben csak szavak szintjén, az alapítvány széleskörűen indít edukációs és üzleti programokat, hogy Kárpát medencei, különösképpen V4-es országok tettekre válthassák klímavédelmi cselekvési szándékukat.

Az októberben indult Start-Up Trambulin mentor program célja, hogy segítse az innovatív megoldások finanszírozását az emberi, társadalmi, természeti és gazdasági erőforrások fenntartható hasznosítását elősegítő startup projektek támogatásával a kelet-közép-európai (kiemelten a V4) régióban. De középtávon a terv nem titkoltan egy kelet-közép-európai startup csomópont megalkotása.

Krakkó Ákos, a KBKA sajtófőnöke elmondta, hogy manapság a fenntarthatóságot és a zöld gondolatot sokszor csak marketingfogásnak használják a vállalatok, de az ő programjukra valódi, társadalmat, környezetet szolgáló vagy fenntartható technológiákat megalkotó vállalkozások kerültek kiválasztásra. A kiválasztás szigorúan szakmai alapokon zajlott, nemzetközi zsűri segédletével.

Azt tapasztaltuk, hogy remek cégek valódi tudatossággal, a méreteikből adódó korlátok miatt egy helyben topognak. Ebben a patthelyzetben segített a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség által lebonyolított 2 hónapos mentori program, mely lehetőséget nyitott, a Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealap támogatásának elnyerésére.

A résztvevő 12 csapat az elmúlt két hónap alatt 20 szakértő és 6 mentor segítségével fejlesztette tovább startup vállalkozását, valamint felkészítették projektjüket a külső, valamint kiemelten a Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealap lehetséges befektetésére.

Fotó: KDRIÜ – Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség

12 igazi innovátor

A csapatok igen különböző területekről jöttek. Van közöttük hidropóniás növénytermesztő rendszert, egészséges ételautomatát és rovarcsapdát fejlesztő team is.

Yellow Rabbit – sportpályákon, versenyeken, parkokban kihelyezett egészséges ételeket kínáló automaták hálózata
Growberry – hidropóniás ipari növénytermesztési rendszer
Kuube – utcai okosbútorok
Split Medtech Device – csonttörés regenerációt felgyorsító orvostechnikai eszköz
Fridge & Pantry Management – mobilalkalmazás, virtuális hűtő, amely segít rendszerezni az otthoni élelmiszereket
Sincroll Drive Technologies – innovatív fogaskerék meghajtási technológia
Green Drops Farm – hidropóniás beltéri növénytermesztő eszköz
Agrocoat – ültetvényeken használható okos növényvédelmi tetőrendszer
Grofie – 360 fokos, komplex kültéri zöldfal rendszer
Hydrobot – vízszivárgásokat monitorozó távvezérelt robot
Csalomon – növényvédelmi, vonzódás alapú kártevő csapdák
Zwippen – Alzheimer-kór korai diagnózisát, a stroke-rehabilitációt elősegítő, finom motorikát fejlesztő orvosi rendszer

A rendezvény december 17-én a befektetői nappal zárult. Hetek alatt workshop-okon készültek fel a projektgazdák, finomították termékeiket és üzleti tervüket, majd csütörtökön prezentációjukkal a befektetők elé álltak.

Sitányi László, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány szakmai és gazdasági vezetője hangsúlyozta, hogy a tőkealap támogatását csak gazdaságilag sikeres termék nyerheti el, ami a klímavédelmet is szem előtt tartja. A szakmai bírák között olyan befektető nagykutyák voltak, mint Eszter Elemér PBG Fund Management Company tőkealap elnöke és Tátrai Péter Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. igazgatóhelyettese.

Zoltán Imre, a Csalomon 15 fős biológusokból álló csapatának motorja.

Feromonos kártevő csapda a befutó

A Csalomon csapata hormonális rovar csapdája a növényvédelem „felderítő” hadosztályába tartozik. Ugyanis feromonnal kezelt csapdáik már a peték lerakása és az igazi rovarinvázió előtt jelzik a gazdának, hogy mekkora intenzitású, milyen kártevővel állnak szemben. Ez a hasznos tudás lehetővé teszi a növényvédő szerek célzottabb és kevesebb használatát. A Csalomon eddig 190 faj feromonját azonosította és készített rovarcsapdát. Miután a biológia kutatásuk egyedülálló, de a piaci ismereteik még nem teljesek, a tőkealap befektetésével céljuk, hogy fejlesszék üzletüket, és külföldi piacon is sikereket érjenek el.

A cikk a Greendex műhelyében készült, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatásával.

search icon