Ösztöndíjprogram a Kék Bolygó és a Klímapolitikai Intézet együttműködésében
Ösztöndíjprogram a Kék Bolygó és a Klímapolitikai Intézet együttműködésében

A Mathias Corvinus Collegiumhoz (MCC) tartozó Klímapolitikai Intézet és a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány (KBKA) a klímaváltozás ellen küzdő fiatal nemzedék tehetségeinek felkarolását tűzte ki célul, melynek keretében külföldi ösztöndíj, itthoni gyakornok program és széles körű szakmai tapasztalatcsere valósul meg.

„A két meghatározó zöld szervezet összefogásának célja az éghajlatváltozás ellen tenni akaró, tehetséges diákok felkarolása, a fiatal nemzedék támogatása a klímaváltozás elleni küzdelemben” 

– mondta Csepreghy Nándor, a KBKA igazgatója az aláírási ceremónián.

Litkei Máté János, a Klímapolitikai Intézet igazgatója hangsúlyozta:

„A megállapodásban rögzített tényleges lépések jól példázzák, hogy a két szervezet nem csak beszél a zöld ügyek fontosságáról, mint oly sokan, hanem tevőlegesen tesz a környezetvédelemért.”

A megállapodás értelmében a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány ösztöndíjprogramot hirdet az MCC felsőoktatásban tanuló diákjai számára. Az ösztöndíj legfeljebb három hónapos külföldi kinttartózkodással járó, víz- és természetvédelemmel, klímaváltozással, fenntarthatósággal vagy zöldinnovációval kapcsolatos szakmai tanulmányútra, képzésre biztosít fedezetet. A lakhatást segítő havi illetményből és egy egyszeri képzési támogatásból álló ösztöndíj összege elérheti a nettó 3,75 millió forintot, amit a KBKA biztosít a nyertes pályázóknak. Hogy melyik országba szeretnének utazni, és ott milyen zöldszakmai programon vennének részt, a támogató jóváhagyásával maguk a fiatalok választhatják ki. Az ösztöndíjra 2021. szeptember 1-től lehet pályázni.

Az ösztöndíjon túl az MCC-s diákok számára is nyitott a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány gyakornoki programja. Az MCC-s tanulók is bekerülhetnek abban a kiválasztott 40 fős csoportba, amelynek szerencsés tagjai havi nettó 150 ezer forintos juttatás mellett kéthónapos zöldszakmai gyakorlatot szerezhetnek egy kiválasztott vállalatnál vagy szakmai szervezetnél. A mostani megállapodásnak köszönhetően 2021. októbertől már a fogadóintézménnyé váló Klímapolitikai Intézethez is jelentkezhetnek szakmai gyakorlatra a KBKA által támogatott fiatalok.

Az ösztöndíj- és gyakornoki programmal kapcsolatban további információkat a www.kbka.org/palyazatok oldalon olvashatnak az érdeklődők. A felek megállapodtak, hogy az ösztöndíj- és gyakornoki program mellett folyamatos szakmai információ- és tapasztalatszerzéssel segítik egymás munkáját.

search icon