A tengerparti városok egy része gyorsabban süllyed, mint ahogy a tengerszint emelkedik
A tengerparti városok egy része gyorsabban süllyed, mint ahogy a tengerszint emelkedik

A Nanyang Technológiai Egyetem kutatócsoportja a NASA Jet Propulsion Laboratory és az ETH Zürich egy csoportjával együttműködve bizonyítékot talált arra, hogy számos nagy tengerparti város egy része gyorsabban süllyed, mint ahogy a tenger emelkedik. A Nature Sustainability című folyóiratban megjelent tanulmányukban a csoport leírja, hogy műholdas radar segítségével a világ 48 legnagyobb városa esetében mérték a földsüllyedés mértékét.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a globális felmelegedés világszerte olvasztja a jeget, ami a tengerszint emelkedéséhez vezet, ez pedig komoly aggodalomra ad okot a tengerparton fekvő városok és települések számára. Sok városnak azonban egy másik problémával is szembe kell néznie: a talajsüllyedéssel, a talajvíz vagy a földgáz elvezetése és a talaj tömörödése miatt ugyanis a föld süllyed az épületek hatalmas súlya miatt.

A kutatók a vizsgálat során összesen a világ 48 legnagyobb városának földsüllyedését mérték a 2014 és 2020 közötti időszakban, és megállapították, hogy szinte minden vizsgált városban tapasztalható valamilyen mértékű földsüllyedés. Közülük 44-ben pedig egyes területek gyorsabban süllyedtek, mint ahogy a tenger emelkedik.

Ahogyan azt korábban már kimutatták, a tengerszint körülbelül 3,7 mm/év sebességgel emelkedik. A mostani tanulmány szerint egyes városok bizonyos részein akár 20 mm-t süllyed a föld évente. Ho Si Minh-városban például a medián érték 16,2 mm/év volt. Több más város mellett például Rio de Janeirót is megvizsgálták közelebbről, és megállapították, hogy 2030-ra körülbelül 2 négyzetkilométernyi földterület kerül víz alá a város határain belül, ha nem hoznak intézkedéseket az emelkedő tengerszint visszaszorítására.

(Forrás: phys.org)

search icon