Modellezték a tengerszint-emelkedést
Modellezték a tengerszint-emelkedést

A tengerszint-emelkedés az egyik legégetőbb probléma, amivel a globális felmelegedés miatt szembe kell néznünk. A folyamat miatt 800 millió ember lakhatása kerül veszélybe, emellett az előre nem megjósolható, extrém időjárási események további károkat okozhatnak. A NASA most egy számítógépes animáción keresztül mutatja be, hogy mennyit emelkedett a tengerszint az elmúlt harminc évben, vagyis amióta műholdas adatokkal rendelkezünk.

Az animáción egy kajütablakból tekinthetünk ki. Először azt látni, hogy a víz egy ideig csak hullámzik, de a videó végére már egészen látványos. Az illusztrációt készítő Scientific Visualization Studio szerint egy 85 colos tévén a skála és az emelkedés mértéke tökéletesen megfelel a valóságnak. A rövid szemléltető anyagot a nasa.gov oldalán bárki megtekintheti.

A szervezet azt várja a vizualizációtól, hogy egyszerűen és hatékonyan kommunikálja a nagyközönség felé azt a rengeteg mérést és számítást, amelyek máskülönben elvonhatnák a figyelmet arról, hogy a víz már itt van

– írja cikkében Dippold Ádám a qubit.hu-n.

A NASA számításai szerint a vízszint 2050-re az emelkedés elérheti az évi 0,66 centimétert is. Jelenleg 0,27 centiméternél tartunk, ami már most is több millió ember életét veszélyezteti. Ez amiatt lehet így, mert az emberiség nagy része a tengerpartok melletti nagyvárosokban él, amelyek különösen kitettek az emelkedő tengerszint okozta kockázatoknak.

Az üvegházhatású gázok további kibocsátásával, a gleccserek és a sarki jégsapkák olvadásával ez a folyamat gyorsul, ezekbe a becslésekbe pedig a kutatók nem számították bele a Niñához hasonló természetes, átmeneti hatásokat. Érdekes jelenség, hogy a tenger felső néhány métere elnyeli az emberi tevékenységgel kibocsátott hő 90 százalékát. Ez nem jó hír, mivel a víz kitágul, amikor felmelegedik, az ember pedig hajlamos abba az illúzióba ringatni magát, hogy a felmelegedés lassan történik. Ezzel szemben az igazság az, hogy az üteme egyre gyorsul, így egyre nagyobb fenyegetést jelent mindannyiónk számára.

(Forrás: qubit.hu)

search icon