A metaverzumba költözne a tengerszint-emelkedéssel küzdő Tuvalu
A metaverzumba költözne a tengerszint-emelkedéssel küzdő Tuvalu

A szigetország azt tervezi, hogy felépíti saját maga digitális változatát: lemásolnák a szigeteket, a nevezetességeket, megőriznék kultúrájukat és történelmüket. Simon Kofe, az ország külügyminisztere a COP27 klímacsúcson elmondta, hogy országa alternatív megoldásokat keres túlélése érdekében, és ez magában foglalja, hogy Tuvalu lesz az első digitalizált nemzet a metaverzumban.

Kofe, aki korábban azzal hívta fel a figyelmet az országát fenyegető veszélyekre, hogy térdig a vízben állva tartott sajtótájékoztatót, most azt mondta: „Földünk, vizeink és kultúránk népünk legbecsesebb értékei. Bármi is történjen a fizikai világban, hogy megóvjuk őket a bajtól, átvisszük őket a felhőbe.”

Tuvalu szerint a világ országai nem tesznek eleget az éghajlatváltozás megfékezése érdekében, ezért kényszerülnek ilyen rendhagyó – ám nem példa nélküli – intézkedésekre. Korábban Szöul városa, illetve Barbados jelentették be, hogy belépnek a metaverzumba – igaz náluk a közigazgatási és konzuli szolgáltatások egyszerűbb biztosítása volt a motiváció.

Az elképzelés az, hogy továbbra is államként működjünk, és ezen túlmenően megőrizzük kultúránkat, tudásunkat, történelmünket egy digitális térben.

– mondta Kofe a bejelentés előtt

A kilenc sziget és 12 ezer ember alkotta ország az előrejelzések szerint az évszázad végére teljesen víz alá kerülhet. A probléma azonban már ma is kézzelfogható: dagálykor az főváros területének akár 40%-a is víz alá kerül.

A nemzetközi jog egyelőre még nem tudja értelmezni azt a kérdést, hogy mi történik amikor egy ország „eltűnik”. Kofe elmondta, hogy a Tuvalu nemzetközileg elismert határait és felségvizeit és az itt található erőforrásokat azután is meg kívánják őrizni, hogy a szigetet elnyelte az óceán. Kofe szerint eddig hét országtól kaptak ígéretet, hogy ebben az esetben is elismerik a tuvaluiak jogait. (Reuters)

search icon