Digitális másolat készülne egy szigetről
Digitális másolat készülne egy szigetről

Tuvalu, egy apró óceániai szigetország, most komoly veszélybe került az összeomló éghajlat miatt. A globális felmelegedés miatt egyre emelkedő tengerszint idővel eláraszthatja az országot. Most azon dolgoznak, hogy az óceániai állam emlékét és értékeit valahogy átmentsék a jövőbe.

A Polinéziához tartozó Ellice-szigetek területén elhelyezkedő Tuvalut az emelkedő tengerek várhatóan 2100-ra elárasztják. Egy helyi tisztviselő szerint meg kell menteni, és mindig emlékezni kell Tuvalura. Amikor Tuvalu elsüllyed az emelkedő tenger alatt, a diaszpóra még mindig szeretne valahol otthonra lelni – és ez lehet az apró csendes-óceáni ország virtuális, digitálisan elkészített változata.

Dr. Eselealofa Apinelu, Tuvalu korábbi főügyésze és jelenlegi fidzsi-szigeteki főbiztosa csütörtökön a Csendes-óceán helyzete konferencián elmondta, hogy a tuvaluiaknak szükségük van valamire, amibe kapaszkodhatnak.

Amikor végül megtörténik, hogy Tuvalu eltűnik, és csak ez a virtuális világ marad nekik mindig emlékeznünk kell Tuvalura úgy, ahogy van, mielőtt eltűnik

– mondta az Ausztrál Nemzeti Egyetem csendes-óceáni ügyekkel foglalkozó tanszékének konferenciáján.

Tuvalu emellett meg akarja őrizni államiságát is. Ha a tengerszint emelkedésével teljesen elsüllyedne, Tuvalu kultúrája és értékei egy úgynevezett ,,digitális ikertestvérben”, például a metaverzumban is megtestesülhetnének.

Ha végül megtörténik a szerencsétlen eset, és Tuvalu tényleg eltűnni látszik, akkor az ötlet az, olyan állapotban konzerválják, hogy a tuvaluiak későbbi generációi is belenézhessenek az akkorra letűnt világba.

Apinelu, Tuvalu korábbi főügyésze és jelenlegi fidzsi-szigeteki főbiztosa felszólította az országokat, köztük Ausztráliát, hogy addig is tegyék lehetővé a tuvaluiak számára a könnyebb bejutást, hogy más lehetséges otthonokat is felfedezhessenek, mielőtt az emelkedő árhullám migrációra kényszerítené őket. A közös felelősségvállalás olyan értékek, amelyek valóban segíthetnek egy személynek a megfelelő letelepedésben és az egyes országok törvényeinek tiszteletben tartásában – mondta. Ausztrália és Új-Zéland a legközelebbi partnerei az országnak, oktatást, munkalehetőségeket kínáltak, de a migrációs törvények megnehezítik a kis ország helyzetét.

Apinelu szerint a tuvaluiak aggódnak a jövőért, és a jövő generációiért, akiknek keresniük kell majd egy helyet, ahol élhetnek.

(forrás: www.theguardian.com)

search icon