A víz alatti gleccserfalak felderítése már jövőre megvalósulhat

A víz alatti gleccserfalak felderítése már jövőre megvalósulhat
A víz alatti gleccserfalak felderítése már jövőre megvalósulhat

Ez a terület az éghajlatváltozás frontvonala, és ez lehet a kulcs a globális tengerszint-emelkedés előrejelzéséhez, de hogy mi történik a grönlandi gleccserek víz alatti részén, az a tudomány számára egyelőre mégis rejtély.

Ez 2023-ban megváltozhat egy merész új küldetéssel, amelyet a Texasi Egyetem kutatói vezetnek, és amely Grönland három gleccserét fogja felfedezni egy merülő robot segítségével. Ez lesz az első alkalom, hogy Grönland gleccserei – amelyek a világ második legnagyobb jégtakaróját alkotják – közelről is láthatók lesznek a víz alatt.

A Woods Hole Oceanográfiai Intézet (WHOI) által a jéggel borított tengerek túlélésére tervezett Nereid Under Ice (NUI) távirányítású jármű a jéghegyek és a hullámok ellenére méterekre megközelíti a gleccsereket, és a víz alatti környezetükből származó adatokkal és mintákkal tér majd vissza.

A tudósok elsődleges célpontja nem a gleccserjég, hanem a természetes homokfalak – vagy morénák -, amelyek a gleccsereket támasztják alá, és amelyekről úgy gondolják, hogy természetes módon, de bizonytalanul stabilizálják a jégtakarót. Amit megtudnak majd, az pontosabb modell-előrejelzésekhez vezethet a jövőbeli tengerszint-emelkedésre vonatkozóan.

Az éghajlati válság Grönlandra gyakorolt hatásairól ebben és ebben a cikkben is olvashatóak érdekességek.

Forrás (enn.com)

search icon