Az éghajlati válság még évezredek múlva is hatással lehet a grönlandi jégtakaróra

Az éghajlati válság még évezredek múlva is hatással lehet a grönlandi jégtakaróra
Az éghajlati válság még évezredek múlva is hatással lehet a grönlandi jégtakaróra

Az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt kialakult globális éghajlati válság még évezredekig hatással lehet a grönlandi jégtakaró méretére – állítják kutatók. A hatalmas jégtakaró az antarktiszi után a második legnagyobb a Földön: 1,5 millió négyzetmétert fed le, és a jég akár 3000 méter mélyre is lenyúlik.

Az emelkedő globális hőmérséklet már most is olvasztja a grönlandi jeget és gleccsereket, és a tengerszint emelkedését okozza, de hogy ez milyen gyorsan és milyen mértékben fog bekövetkezni, az egyelőre bizonytalan.

A németországi Alfred Wegener Intézet új modellezése azt kutatja, hogy a jégtakaró az elmúlt 125 000 év során hányszor nőtt és zsugorodott. Jelentős – több ezer éves – késést mutat a magas hőmérsékletű éghajlat és az olvadás, illetve az alacsony hőmérsékletű éghajlat és a jég kiterjedése között.

Azt találtuk, hogy azok az időszakok, amikor a jégtakaró a legnagyobb, illetve a legkisebb volt, több ezer évvel elmaradnak azoktól az időszakoktól, amikor Grönland éghajlata a leghidegebb, illetve a legmelegebb volt” – mondta Dr. Hu Yang, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók szerint bár az ipari korszak hatására a globális átlaghőmérséklet a 19. század elején (az 1830-as évek körül) emelkedni kezdett, a hőmérséklet-emelkedés gyors üteme miatt a grönlandi jégtakaró már az 1980-as évektől kezdődően kezdte elveszíteni tömegét.

A jégtakaró olvadása a peremeken lassú.  Ennek ellenére lassan eléri azt az állapotát, ami hozzájárulhat a tengerszint emelkedéséhez, ami talán több mint tízszerese lehet annak, aminek ebben az évszázadban tanúi leszünk. Legutóbb, amikor a légköri szén-dioxid szintje ilyen magas volt, a kréta időszakban, Grönlandon egyáltalán nem volt jégtakaró. Ezért amit ebben az évszázadban teszünk, az fogja meghatározni az éghajlat és a jégtakaró sorsát a következő évszázadokra.

Dr. Uta Krebs-Kanzow, aki szintén az Alfred Wegener Intézet munkatársa, elmondta: „Ebben az évszázadban a grönlandi jégtakaró olvadása a legrosszabb felmelegedés esetén akár több tíz centiméterrel is megemelheti a tengerszintet. Az olvadás okozta jelentősebb tengerszint-emelkedés  visszafordíthatatlan, és több évezredig is eltarthat, még akkor is, ha meg tudjuk állítani vagy vissza tudjuk fordítani a felmelegedést.”

Forrás (independent)

search icon