Az elmúlt hét év volt a valaha mért legmelegebb
Az elmúlt hét év volt a valaha mért legmelegebb

Az elmúlt hét év volt a legmelegebb a világon, és a globális hőmérséklet az első elemzések szerint 2021-ben 1,2 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti szintet. Az európai klímaügynökség, a Copernicus által készített évértékelés azt is megállapította, hogy a légkörben lévő szén-dioxid is rekordszintet ért el.

Az éghajlati válság változatlanul folytatódott, a szélsőséges időjárási viszonyok az egész világot sújtották. Európában az eddigi legmelegebb nyár volt, és Szicília 48,8 Celsius-fokos hőmérsékleti rekordot döntött, miközben Olaszországban, Görögországban és Törökországban heves erdőtüzek tomboltak.

Kína meteorológiai hivatala nemrégiben bejelentette, hogy 2021 volt az ország eddigi legmelegebb éve, és a szélsőséges időjárás pedig széles körben elterjedt. Júliusban Henan tartományban több száz halálos áldozatot követeltek az áradások.

Rowan Sutton professzor, a Readingi Egyetem (Egyesült Királyság) munkatársa elmondta: “Globális szinten a felmelegedés fokozatosnak tűnhet, de a világ különböző részein a szélsőséges eseményekre gyakorolt hatása drámai. A 2021-es rekordot döntő eseteket, mint például a kanadai hőhullámot és a németországi árvizeket, úgy kell tekintenünk, mint egy arculcsapást, hogy a politikusok és a közvélemény egyaránt ráébredjen az éghajlati vészhelyzet sürgősségére”.

Forrás (theguardian)

search icon